Литва призовава хората да изхвърлят китайските телефони (обновена)

Литва призовава хората да изхвърлят китайските телефони (обновена) Снимка: techradar.com

Предупреждението идва от латвийското министерство на отбраната и освен, че предлага на потребителите да се освободят от китайските си телефони, настоява и да не си купуват нови мобилни устройства китайско производство.

Според доклад на Националния център за киберсигурност към латвийското министерство на отбраната, при тестване на 5G мобилни телефони от китайски производители е установено, че един от моделите на Xiaomi има вградени инструменти за цензура, докато друг модел на Huawei може да бъде уязвим за кибератаки, съобщава BBC.

"Нашата препоръка е да не купувате нови китайски телефони и да се отървете от вече закупените по възможно най-бързия начин", заяви заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичус.

Установено е например, че водещият модел Mi 10T 5G на Xiaomi има софтуер, който може да открива и цензурира близо 450 израза, включително „Свободен Тибет“, „Да живее независимостта на Тайван“ или „Движение за демокрация“. За Европа тази опция в продаваните модели е била изключена, но докладът твърди, че тя може да бъде активирана по всяко време от разстояние. Изследването установи още, че устройството на Xiaomi прехвърля криптирани данни за използването на телефона към сървър в Сингапур.

Това е важно не само за Литва, но и за всички страни, които използват оборудване на Xiaomi“, казват от латвийския център за киберсигурност.

До момента Xiaomi не са отговорили на искането на BBC за коментар. Производителят на смартфони повиши продажбите си с достъпни модели, като през второто тримесечие отбеляза 64% ръст на приходите си в сравнение с година по-рано.

Недостатъкът в телефона P40 5G на Huawei, установен в латвийския доклад, е че моделът излага потребителите на риск от нарушения в киберсигурността.

„Официалният магазин за приложения на Huawei, AppGallery, насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, които според антивирусните програми, предлагат злонамерени или заразени с вируси приложения”, се казва в документа.

Говорител на Huawei заяви пред BBC, че спазва законите и разпоредбите на страните, в които работи и дава приоритет на киберсигурността и поверителността. 

„Данните по никакъв начин не се обработват извън устройството на Huawei. AppGallery събира и обработва само данни, които позволяват на клиентите да търсят, инсталират и управляват приложения на трети страни, по същия начин, по който го правят другите марки”, казват от Huawei и се ангажират да извършват проверки, за да гарантират, че потребителите изтеглят само „безопасни приложения“.

Докладът се появява в момент, когато напрежението между Литва и Китай нараства. Миналия месец Китай поиска Литва да изтегли посланика си от Пекин и заяви, че ще направи същото със своя във Вилнюс.

Спорът започна, когато Тайван обяви, че мисиите му в Литва ще се наричат „Представителство на Тайван”. Други тайвански посолства в Европа и САЩ използват името на столицата на страната, Тайпе, за да избегнат споменаването на острова, който Китай счита за своя територия.

След публикуването на текста се получи: 

Официално изявление на Xiaomi

“Устройствата на Xiaomi не цензурират комуникациите към или от потребителите на устройствата на марката. Xiaomi никога досега и никога няма да ограничава или блокира каквито и да било лични поведения на потребителите на нашите смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в мрежата или използване на софтуер за комуникация на трети страни. Xiaomi напълно зачита и защитава законните права на всички потребители. Xiaomi спазва Общия регламент относно защитата на данните на Европейския съюз (GDPR).”

Изявлението е изпратено от Elena Staneva, Head of Propaganda, full thinking Agency

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: