Връзката между външния вид и доходите: по-високите и по-слабите получават повече

Връзката между външния вид и доходите: по-високите и по-слабите получават повече

По-красивите и по-слабите също получават повече пари

Учени от университета в Айова са използвали изкуствен интелект и 3D скенер, за да анализират дали физическата форма влияе върху доходите на семейството. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Plos One.

Изследователите  проучили данните от 2 383 доброволци на възраст между 18 и 65 години: 1122 мъже и 1261 жени.

В допълнение към стандартните метрични измервания било извършено 3D сканиране на цялото тяло. Участниците предоставили и информация за техния пол и семейни доходи.

Учените въвели събраните данни в алгоритъма, за да идентифицират основните модели.

Резултатите от изследването потвърдили съществуването на така наречената „премия за красота“, при която физическата привлекателност има допълнителна стойност на пазара на труда.

При мъжете основният фактор е ръстът - увеличението му с един сантиметър води до увеличаване на дохода от около 998 долара годишно при средногодишен доход от 70 хиляди долара.

На свой ред доходите на жените се влияят не от ръста, а от телесното тегло - намаляването на индекса на телесна маса с една единица дава допълнителен годишен доход от 994 долара.

Какво означава това?

Дори в прогресивния и либерален свят все още има някои пристрастия на пазара на труда, които дават несправедливи предимства на една група пред другите, независимо от таланта и уменията. Премията за привлекателн външен вид наистина съществува.

Този проблем се простира не само в областта на заетостта - изследванията показват, че има и дискриминация в образованието по външен вид. По правило физически привлекателните студенти получават по -високи оценки в университета, защото се считат за по -интелигентни и дисциплинирани, дори и да не са.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: