Енергийната бедност е все по-голям проблем за ЕС

Енергийната бедност е все по-голям проблем за ЕС Снимка: pikist.com

Активистите призовават за въвеждане на общоевропейска забрана за спиране на тока и газа поради неплатени сметки, което понастоящем заплашва около 7 милиона домакинства

Наближава студеният сезон, цените на енергията се покачват и около 80 милиона души в цяла Европа не са сигурни дали ще имат достатъчно пари, за да платят сметките за електричество и газ. Дългосрочните икономически последици от пандемията задълбочават проблема с енергийната бедност , съобщава Еuronews.

"При много хора нивото на потребление е по-високо, отколкото те могат да си позволят", казва белгийският експерт Александър Вивие. – "Други домакинства спестяват от комфорта си и изключват отоплението, за да имат достатъчно енергия, например, да приготвят храната си. Ние виждаме различни форми на енергийна бедност."

Остротата на този проблем също се различава в различните страни. В богатия Люксембург енергийно бедни са 3% от населението, а в България 30%. За да се преодолее това изоставане, Европейският съюз разработва единен подход за борба с енергийния дефицит.

Експертите допускат възможността за координирано увеличение на цените на електроенергията и природния газ. В същото време на страните-членки се препоръчва бързо да се откажат от използването на изкопаеми горива, за да се гарантира енергийната безопасност.

"Един от лостовете, с които разполагат правителствата на ЕС, е възможността да регулират данъците и таксите, които влизат в сметките за енергия", продължава Александър Вивие. – "Има и други варианти. Може да се предостави на нуждаещите се граждани еднократна помощ, която няма отношение към сметката. Смятам, че дискусията по този въпрос е много важна. Какво влиза в сметката за енергия и какво не? Как ние искаме да финансираме, наред с други неща, прехода към възобновяеми източници, както и някои социални мерки, свързани с енергийната бедност?"

Докато лидерите на ЕС продължават да търсят изход от настоящата енергийна криза, се разгръща обществена кампания за признаване на достъпа до енергия като едно от правата на човека. Активистите призовават за въвеждане на общоевропейска забрана за спиране на тока и газа поради неплатени сметки, което понастоящем заплашва около 7 милиона домакинства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: