Антитела от крави: едно животно може да помогне на няколкостотин човека

Антитела от крави: едно животно може да помогне на няколкостотин човека

Кравите могат да произвеждат повече от „просто” мляко: изследователи в Южна Дакота ги използват като биореактори, които произвеждат антитела срещу коронавируса.

 

Генетично модифицираната имунна система на животните е високоефективна, така че няколкостотин души могат да бъдат лекувани с произведеното от една крава.

 

Смята се, че антителата блокират протеина, с който вирусът се захваща за приемника.

 

Първо, учените от SAb Biotherapeutics трансплантират човешки генни поредици  в крави. Тези  ДНК поредици служат за генериране на антитела срещу нахлуващи болестотворни агенти. Тогава те тренират тези имунни клетки срещу коронавируса, като инжектират компоненти на патогена в кравите. Впоследствие се развива съответният имунен отговор, който изследователите искат да използват за своите цели. Преди всичко биохимиците обръщат внимание на антителата, които блокират захващащия се протеин на Sars-CoV-2. А този елемент помага на вируса да се прикрепи към телесните клетки и да се подготви за проникване. Използва се специална ваксина за специфично увеличаване на производството на антитела и след това получаване на големи количества от тях.

 

Антителата, получени по този начин, остават ефективни дори при мутация на вируса.

 

Предимствата на производството на антитела от кравите са очевидни: преживните обикновено имат силен имунен отговор към инфекции и всеки милилитър кръв съдържа два пъти повече антитела от човешкия организъм. Освен това кравите разполагат със сравнително голямо количество кръв, поради което много пациенти могат да се възползват от едно животно.

Изследователите обаче разчитат на още едно явление, с което разполагат. В процеса им се създават така наречените поликлонални антитела, които са насочени не само срещу един участък от вируса, а срещу няколко компонента. Антителата на кравите са особено ефективни, дори ако патогенът мутира. Тъй като мутацията не се случва навсякъде едновременно, тя се ограничава до няколко функции. Вирусът може да „избяга" само ако се промени напълно. Моноклоналните антитела, които често се използват, не се справят с това обстоятелство.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: