Учени произвеждат антитела срещу COVID-19 в кокоши яйца

Учени произвеждат антитела срещу COVID-19 в кокоши яйца Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис са произвели антитела срещу шиповия протеин на SARS-CoV-2 в кокоши яйца


Такива антитела от яйца могат да се използват за лечение на COVID-19 или като профилактика срещу вируса.

Птиците произвеждат специфичен тип антитяло, наречено IgY. Може да се сравни с IgG при хора и други бозайници. IgY не предизвиква алергии и други имунни реакции, когато се прилага на хора; намира се също в кръвния серум на птици и в техните яйца. Една кокошка снася около 300 яйца годишно, така че можете да получите много IgY.

Авторите са дали на кокошки две дози от три различни ваксини, базирани на шиповия протеин SARS-CoV-2. Те измерват антитела в кръвни проби от пилета и яйчни жълтъци три и шест седмици след последната имунизация.

След това те пречистиха антителата и тестваха способността им да блокират инфекцията на човешки клетки с коронавируса.

Както яйцата, така и серумите от имунизирани пилета съдържат антитела, които разпознават SARS-CoV-2. Серумните антитела са по-ефективни при неутрализиране на вируса, вероятно защото има повече антитела в кръвта.

Сега авторите ще използват тези антитела в превантивни продукти, например в спрей, който хората с висок риск от заразяване с коронавирус могат да използват.

mdpi.com/1999-4915/14/7/1510

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: