Aнтителата срещу коронавирус се запазват поне девет месеца

Aнтителата срещу коронавирус се запазват поне девет месеца Снимка: pixabay

Почти всички пациенти с COVID-19 запазват откриваеми нива на антитела девет месеца след инфекцията, пише Forbes

В същото време  изследователите отбелязват: въпреки че имунитетът може да продължи дълго време, той може да не е достатъчно силен, за да предпази от повторна инфекция.

Това се доказва от резултатите от изследване на практичеси всички жители на един италиански град - изследване, което потвърждава по-ранни данни, че ако човек вече е боледувал от COVID-19, в бъдеще това му осигурява известна защита срещу коронавирус.

В продължение на девет месеца учени от университета в Падуа в Италия и Имперския колеж в Лондон правят тестове за наличие на антитела към COVID-19 у 85% от населението на италианския град Во, който има около 3 хиляди жители.

Учените, които публикуваха резултатите от своето изследване в списание Nature Communications, са установили, че 98,8% от хората, заразили се с коронавирус в първата вълна на пандемията - т.е. през февруари и март 2020 г. - все още демонстрират забележими нива на антитела девет месеца след инфекцията.

Проучването показва, че няма разлика в нивото на антителата между тези, които са се сблъскали със сериозно заболяване, и тези, които са били болни в асимптоматична форма.

Водещият автор на изследването, д-р Илария Доригати, заяви, че „силата на имунния отговор не зависи от симптомите и тежестта на заболяването“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: