Учени от САЩ откриха антитяло, което елиминира коронавируси

Учени от САЩ откриха антитяло, което елиминира коронавируси Снимка: https://pixabay.com/

Учени от университета Дюк и Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (UNC, САЩ) са идентифицирали и тествали антитяло, което ограничава тежестта на инфекциите, причинени от различни коронавируси, включително този, причиняващ COVID-19, съобщи UNC

„Това антитяло има потенциал да лекува настоящата епидемия, но може да бъде полезно и за бъдещи огнища, ако или когато други коронавируси  преминат от естествените си животински гостоприемници към хората“, казва съавторът на изследването д-р Бартън Хейнс.

Учените изолирали антитялото, като анализирали кръвта на пациент, който е бил заразен с оригиналния вирус SARS-CoV-1, който причини огнище на SARS в началото на 2000-те, и от пациент с COVID-19.

От 1700 антитела, получени от двама души, изследователите открили 50 антитела, които  имали способността да се свързват както с вируса SARS-CoV-1, така и с SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

Допълнителен анализ показал, че едно от тези антитела е особено мощно – може да се свързва с различни животински коронавируси в допълнение към двата патогена, заразяващи хората.

„Това антитяло се свързва с коронавируса на място, което се запазва при множество мутации и вариации и в резултат на това може да неутрализира широк спектър от коронавируси“, казва Хейнс.

След изолиране на антитялото, изследователите го тествали върху мишки, за да определят дали може ефективно да блокира или минимизира възникналите инфекции.

В резултат се оказало, че прави и двете. Когато се прилага преди инфекцията, антитялото предпазва мишките от развитие на SARS, COVID-19 и неговите варианти, включително делта, и много животински коронавируси, които потенциално могат да причинят пандемии при хората.

Когато се прилага след инфекция, антитялото намалява тежките белодробни симптоми в сравнение с животни, които не са лекувани с него.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: