Улична настилка произвежда електроенергия

Улична настилка произвежда електроенергия Снимка: Euronews

Авангардният метод Platio е дело на унгарски изобретатели и соларните им плочки вече се предлагат 36 страни

Екипът казва, че може да захранва сгради и електронни устройства, доставяйки слънчева енергия „до места, където преди това не беше възможно“. Миклош Илиес е един от тримата приятели, захванали се с идеята през 2015 г.

„Целта на нашия продукт не е да замени традиционните слънчеви панели на покривите, а да бъде допълнителен начин за добив на чиста енергия, когато няма други енергийни ресурси“, казва Илиес.

Оригиналната технология на Platio използва иначе нерециклируема пластмаса, за да прави плочките си със соларни клетки. Процесът превръща 400 пластмасови бутилки в един квадратен метър „слънчева настилка”, пише Euronews. 

Изобретателите твърдят, че тяхната смес е по-трайна от някои други материали в пътно-строителната индустрия. И въпреки че е предназначена за хора, а не за превозни средства, настилката може „лесно да понесе тежестта дори на тежък камион“.

Плочките Platio намират пазар в страни, в които използването на традиционните соларни панели не винаги е подходящо.

"Много е интересно, например в САЩ има някои места в южните щати, където поради заплаха от торнадо, е трудно да се инсталира слънчев панел на покрива. Ако инсталираме слънчеви плочки на такива места, ще можем да увеличим делът на зелената енергия в електроснабдяването", казва Илиес.

Една от слънчевите плочки на Platio осигурява около 20 вата енергия. Така че, при унгарския климат, както и в климатичния пояс на централна и средна Европа, 20 - 30 кв. м плочки могат да осигурят достатъчно енергия за едно домакинство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: