ЕС с обширен план за климатичните промени

ЕС с обширен план за климатичните промени Снимка: pixabay.com

Новото европейско законодателство цели до 2050 г. Европейският съюз да постигне въглеродна неутралност

Вчера бяха представени десетина проектопредложения по актуалната тема за климата, които очакват одобрението на 27-те държави-членки и Европейския парламент. Според BBC обсъждането на предложенията вероятно ще продължи месеци. 

Плановете предизвикаха сериозни спорове в Европейската комисия и администрация, тъй като до последния момент се внасяха промени, казаха източници на агенция FP.

Мерките вероятно ще увеличат сметките за отопление на домакинствата, както и цената на полетите в ЕС. Предвижда се финансова помощ за трайни промени в домовете на гражданите, целящи енергийна ефективност, например поставяне на изолация, озеленяване и др.

Най-амбициозната цел в плана на ЕС за борба с климатичните промени е до 2030 г. съюзът да постигне намаляване на въглеродните емисии с 55% спрямо нивата от 1990 г. Други предложения са: 

  • По-строги ограничения на емисиите за автомобили, като се очаква продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили да се спрат ефективно до 2035 г.
  • Данък върху авиационното гориво и 10-годишна данъчна ваканция за нисковъглеродни алтернативи.
  • Въвеждане на т.нар. Тарифа за въглеродни граници, която ще наложи производителите извън ЕС да плащат повече за внос на материали като стомана и бетон.
  • По-амбициозно преминаване към  възобновяема енергия.
  • Изискване страните да ремонтират по-бързо сгради, които не са енергийно ефективни.

Очаква се отпор от някои индустрии, вкл. авиокомпании и автопроизводители, както и от страни-членки, които разчитат силно на въглищата.

„Целта е да се постави икономиката на ново ниво, а не да се спира“, казаха евродепутати пред Ройтерс и изразиха убедеността си, че успехът на пакета мерки ще зависи от това да бъде реалистичен и социално справедлив, като същевременно не дестабилизира икономиката.

Новите предложения в европейското законодателство са в синхрон с глобалните усилия за справяне с климатичните промени чрез намаляване на атмосферното замърсяване, особено с емисии на въглероден диоксид.

Парижкото споразумение за климата, подписано през 2016 г., има за цел да се допусне максимално повишение на температурте от 1,5 °С, за да се предотвратят най-лошите последици от климатичните промени.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: