Тримата китайски астронавти се завърнаха на Земята

Тримата китайски астронавти се завърнаха на Земята Снимка: thewest.com.au

Полетът им е най-дългата космическа мисия на Китай

Екипажът на модула Tianhe прекара 90 дни на китайската космическа станция, в орбита на около 380 км над Земята. Вчера тримата мъже са се прехвърлили в пилотирания космически кораб „Шенджоу-12“ и са се откачили от космическата станция, съобщава BBC.

Успешната мисия е поредна демонстрация на развитието на Китай като космическа страна. 

Кацането се е осъществило днес, в пустинята Гоби, в централна Монголия, около 05:35 средно европейско време.

Китайското звездно трио излетя на 17 юни от същото място. 

Според китайския Global Times, в космоса тримата мъже са изпълнили различни задачи, включително предаване на експериментални данни обратно на Земята и провеждане на многочасови излизания в открития космос

Цитирайки китайската корпорация Aerospace Science and Industry Corp, изданието описва основния модул на космическата станция, който разполага с отделни жилищни помещения за всеки един от астронавтите и космическа фитнес зала, оборудвана със специално проектирана бягаща пътека и велосипед.

През последните години Китай постигна сериозен напредък в своите космически амбиции. През 2019 г. страната изпрати първия безпилотен луноход до отдалечената страна на Луната. 

Една от причините да разработи собствена космическа станция е фактът, че Китай не беше включен в проекта с Международната космическа станция. Съвместното космическо начинение се ръководи от САЩ в партньорство с Русия, Европа, Канада и Япония и не предвижда сътрудничество с Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: