Китай изстреля космически кораб с трима космонавти до орбиталната станция

Китай изстреля космически кораб с трима космонавти до орбиталната станция

Космонавтите ще прекарат три месеца на станцията

Стартът стана първата пилотирана мисия на Китай от 2016 г. насам. 

Китайска ракета-носител с пилотиран космически кораб „Шънджоу-12" бе изстреляна към изграждащата се от Китай орбитална станция „Тиангун"; на борда на кораба има трима космонавти, а изстрелването бе излъчено от Китайската централна телевизия.

Изстрелването се проведе в четвъртък, в 9,22 местно време, от космодрума Джиуцюан в Северозападен Китай. По-късно Програмата за пилотирани космически полети на КНР съобщи, че космическият кораб „Шънджоу-12" е достигнал успешно околоземна орбита.

След влизане в орбита пилотираният космически кораб трябва да се скачи с основния модул на станцията. образувайки обща конструкция с главния отсек на станцията и товарния кораб „Tянчжоу-2", който бе изстрелян в края на май.

След това космонавтите ще преминат в отсека „Тянхъ", където ще прекарат три месеца. Те ще наблюдават параметрите на околната среда, ще проверяват функционалните характеристики на оборудването и ще извършват извънкорабни дейности, включително и ремонтни. Екипажът ще се върне на Земята през септември.
 

Изстрелването на „Шънджоу-12" е първата пилотирана мисия на Китай от 2016 г. насам. През октомври 2016 г. от космодрума Цзюцюан беше изстрелян пилотираният космически кораб „Шънджоу-11"  с двама космонавти.

„Тянхъ" е третата орбитална станция в КНР. В модула ще живеят космонавти, там ще бъде разположен и центърът за контрол и управление. Новата китайска станция ще заработи пълноценно до 2022 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: