Мадрид с два нови обекта, признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство

Мадрид с два нови обекта, признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство Снимка: guiarepsol.com

Столицата на Испания за първи път успя да включи градски пространства като обекти на културата, въпреки някои възражения на комисията на ЮНЕСКО и Норвегия

От вчера, 25 юли, с включването на Пасео дел Прадо (Paseo del Prado) и Ел Ретиро (El Retiro) в списъка на ЮНЕСКО за културни и природни забележителности Испания вече има общо 49 паметника в него, а столицат Мадрид - шест обекта с това отличие, съобщава larazon.es.

Булевард Пасео дел Прадо пресича Мадрид от север на юг. На него са разположени музеят „Прадо", музеят „Тисен-Борнемиса" и Центърът за изкуства „Кралица София”. Трите обекта оформят т.нар. Триъгълник на изкуствата, макар че Пасео дел Прадо с право се смята за център и на политиката и финансите. Булевардът е една от първите градски артерии, обрамчени с дървета. Така още от XV век той става любимо градско пространство за разходки, обмен на новини и създаване на нови социални контакти. Озеленяването му е инициатива на Филип II, който преустройства булеварда и го освежава с дървета и фонтани. В края на XVIII век Пасео дел Прадо вече е световен еталон за урбанистично оформление, особено силно повлиял градовете на Латинска Америка.

Insider-Wissen über das Museo del Prado in Madrid
Музеят "Прадо", снимка - readersdigest.de

Ел Ретиро е най-големият парк в Мадрид, проектиран още в средата на XVI век като част от двореца на Филип IV. С голямото си езеро паркът е любимо място за отдих на жителите на Мадрид и гостите на испанската столица.

Parque del Buen Retiro | Madrid, Spain Attractions - Lonely Planet
Паркът Ел Ретиро, снимка - lonelyplanet.com

Община Мадрид разполага и с други четири обекта, които вече са  признати за световни забележителности. 

Ел Ескориал е архитектурен комплекс, който включва манастир, кралска резиденция и библиотека. 

Историческата част на град Алкала де Енарес, на 35 км от Мадрид, със своя университет, създаден през 1499 г., също е част от световното културно наследство. Учебното заведение е един от най-големите културни центрове на Европа през XVI и XVII век. По-късно университетът е преместен в Мадрид. Освен това Алкала де Енарес е родно място на Мигел де Сервантес и всяка година в деня на смъртта му, 23 април, там се връчва най-авторитетният приз за испаноезична литература – наградата „Сервантес”. 

Историческият център на Аранхуес, градче на близо 50 км южно от Мадрид, с архитектурните си паметници от XVIII век - манастира „Сан Паскуал”, кралския дворец и кралския театър - е част от световното културно наследство от 2001 г. 

А Хайедо де Монтехо е уникална букова гора, която ЮНЕСКО причислява към обектите на световното природно наследство и част от мрежата „Европейски букови гори”.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: