Защо хората на 60+ по време на пандемията станаха по-щастливи от повечето млади

Защо хората на 60+ по време на пандемията станаха по-щастливи от повечето млади Снимка: ferra.ru

Според специалистите има две обяснения за това

Журналистката от BBC Science Focus Хелън Ръсел разказа кои хора започнаха да се чувстват по време на епидемията от COVID-19 по-щастливи от останалите и кои са най-нещастни, и защо това е така.

Като цяло, пише Хелън Ръсел, повечето от нас са преживели пандемията добре. Експертите утвърждават, че способността ни да изпитваме положителни емоции не е загубена. В същото време, с 10% са се увеличили тези, които признават, че са се притеснявали или са били тъжни за нещо преди това. Също така 22% от анкетираните твърдят, че психичното им здраве се е влошило, а особено често сред разстройствата и заболяванията се срещат депресията и тревожността.

В по-голяма степен това засяга младите хора. Много от тях загубиха работата си: Управлението за национална статистика съобщава, че младите хора съставляват почти 2/3 от загубилите работните си места от началото на епидемията от коронавирус. Същото може да се каже и за децата: в доклад от 2020 г. СЗО отбелязва, че нивото на щастие сред 10-15 годишните ученици е станало още по-ниско, отколкото преди. Обаче за ключови проблеми, пред които са изправени учениците на тази възраст, се считат приятелството с връстниците и притесненията по време на изпитите.

Важна роля играе броят на часовете, прекарани пред екрана на компютъра и смартфона. Американски учени са установили, че тийнейджърите, които използват повече джаджи, са по-малко щастливи от тези, които прекарват времето си в обществото.

В трудна ситуация се оказаха и жените. Изследването KantarPublic показва увеличение на домашните им задължения поради затварянето на училищата по нреме на пандемия. Майките поеха организацията на обучението на детето у дома и често това е в ущърб на професионалната кариера. Други проучвания показват спад в нивото на удовлетвореност от живота при тях с 12% и увеличаване на броя на уволненията. В допълнение, сътрудници на Университета в Есекс установиха, че жените са склонни да имат повече приятели и комуникират повече от мъжете.

По-щастливи, според Световния доклад за щастието, са станали по време на разпространението на коронавирусна инфекция, хората над 60-годишна възраст. Те по-рядко се оплакват от здравословни проблеми, а също така са започнали да разчитат повече на помощ отвън. Те са и първите, които си поставиха ваксина срещу COVID-19.

Авторът на статията съобщава, че тази ситуация е съвсем естествена. На първо място, защото удовлетворението от живота намалява и се увеличава с възрастта - това може да се представи във вид на U-образна крива. Минималното ниво на щастие се пада на възрастта от 40 години. След това то започва да расте отново. Втората причина е, че с напредването на възрастта ние изразходваме повече ресурси в отношенията с хората, така че получаваме от тях все по-голямо удоволствие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: