Новата власт в Афганистан: кои са талибаните?

Новата власт в Афганистан: кои са талибаните? Снимка: Zabi Karimi / The Associated Press

В неделя формированията "Талибан" превзеха президентския дворец в Кабул, като установиха контрол върху цялата територия на Афганистан, предаде Еuronews.

Президентът Ашраф Гани прекрати пълномощията си и напусна страната. Въпреки че радикалните ислямисти заявиха, че "предаването на властта ще протече по мирен път", хиляди афганистанци се втурнаха към летището в Кабул, за да напуснат страната. Западните държави евакуираха своите дипломатически представителства.

Какво е "Талибан"?

Думата "талиб" на пущу, един от официалните езици на Афганистан, означава "ученик, студент в медресе". Това радикално движение, основано през 1994 г. и зародило се в ислямските училища в Пакистан след края на афганистанската война, вече няколко десетилетия води военно-терористична кампания срещу Демократична Ислямска република Афганистан.

За най-голям спонсор и предводител на тази организация от момента на основаването й се счита Пакистанското междуведомствено разузнаване (ISI). Бойците на движението, според някои източници, преминават военно обучение в лагери на територията на Пакистан и получават финансова подкрепа директно от ISI.

Според експерти "Талибан" също така получава пари от Саудитска Арабия и от търговията с наркотици. По-голямата част от опиума в света се отглежда именно на територията на Афганистан, което позволява на ислямистите да печелят милиони от продажбата на хероин.

Целта на талибаните е да възстановят съществуващия преди ислямски Емират Афганистан, режим, управляван от строга форма на сунитския шериат - ислямския закон. Тази форма на радикален ислям включва публични екзекуции и почти пълна липса на права на жените, на които не е разрешено да работят или да се появяват на улицата с открито лице и без придружител от мъжки пол. "Талибан" също така отхвърля изборите и други демократични форми за управление на обществото.

Съветът за сигурност на ООН и много страни смятат "Талибан" за терористична организация. По оценки на НАТО в момента тя наброява около 85 хиляди бойци - повече от всякога досега.

Талибаните вече бяха на власт през 90-те години на миналия век

През 1994 г. талибаните поемат военен контрол над град Кандахар в югоизточната част на страната. След това окупират още 12 града и през 1996 г. превземат столицата Кабул. "Талибан", която до този момента е опълченска структура, обявява формирането на собствено правителство, образувайки  ислямския Емират Афганистан. Лидер става молла Мохамед Омар.

До 1998 г. талибаните контролират почти 90% от територията на Афганистан. Тяхното правителство е признато от Пакистан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. По данни на  ООН талибаните са извършили най-малко 15 масови убийства на цивилни граждани между 1995 и 2001 г. Зверствата често се извършват съвместно с бойци на ислямистката "Ал Кайда".

Убийството на "Лъва на Панджшер" - Ахмад Шах Масуд

Останалите 10% от страната са управлявани от Северния алианс начело с президента Бурханодин Раббани, един от основателите на афганистанските муджахидини, борещи ce срещу съветската окупация през 80-тези години на ХХ век. Именно Раббани се счита от международната общност за легитимен президент. Северният алианс ce бори срещу "Талибан", за да не загуби останалите територии, но в крайна сметка под управление на опозицията остава само Панджерското дефиле.

Тази територия е контролирана от полевия командир Ахмад Шах Масуд, наричан още "Лъвът на Панджшер". В миналото се е борил срещу съветските войски и в края на 90-те години се превръща в най-емблематичното име на съпротивата срещу талибаните.

През пролетта на 2001 г. Шах Масуд прави изявление пред Европейския парламент в Брюксел с молба да се помогне на Афганистан. Той разкритикува талибаните и "Ал Кайда" - включително за "доста неправилната интерпретация на исляма", и предупреждава за бъдещи терористични актове, които се готвят на американска земя.

На 9 септември 2001 г. Масуд е убит от взривила се бомба в провинция Тахар в Афганистан от двама души, преоблечени като журналисти.

Атентатите от 11 септември 2001 г.

Два дни след убийството на Масуд, "Ал Кайда" и "Талибан" атакуват Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона край Вашингтон. Убити са близо 3000 души.

Терористичната организация "Ал Кайда", водена от Осама бин Ладен, която според американските власти е отговорна за терористичните атаки, действа от райони, контролирани от талибаните. Молла Омар отказва да предаде Осама бин Ладен на САЩ.

От 7 октомври 2001 г. алиансът на НАТО, воден от САЩ, атакува позиции на талибаните в Афганистан. След като губят за кратко време всички градове, включително столицата Кабул, талибаните се оттеглят в цитаделата си Кандахар. След загубата на Кандахар им се налага да се оттеглят в планините. Западните войски създадават в Афганистан преходното правителство на Хамид Карзай през декември 2001 г.  В същото време в страната са изпратени Международните сили за сигурност (ISAF). Предполага се, че те ще помогнат за изграждането на страната и обучението на афганистанската армия.

През април тази година президентът на САЩ Джо Байдън обяви изтеглянето на американските войски от Афганистан до 11 септември 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: