Новата власт в Афганистан: кои са талибаните?

Новата власт в Афганистан: кои са талибаните? Снимка: Zabi Karimi / The Associated Press

В неделя формированията "Талибан" превзеха президентския дворец в Кабул, като установиха контрол върху цялата територия на Афганистан, предаде Еuronews.

Президентът Ашраф Гани прекрати пълномощията си и напусна страната. Въпреки че радикалните ислямисти заявиха, че "предаването на властта ще протече по мирен път", хиляди афганистанци се втурнаха към летището в Кабул, за да напуснат страната. Западните държави евакуираха своите дипломатически представителства.

Какво е "Талибан"?

Думата "талиб" на пущу, един от официалните езици на Афганистан, означава "ученик, студент в медресе". Това радикално движение, основано през 1994 г. и зародило се в ислямските училища в Пакистан след края на афганистанската война, вече няколко десетилетия води военно-терористична кампания срещу Демократична Ислямска република Афганистан.

За най-голям спонсор и предводител на тази организация от момента на основаването й се счита Пакистанското междуведомствено разузнаване (ISI). Бойците на движението, според някои източници, преминават военно обучение в лагери на територията на Пакистан и получават финансова подкрепа директно от ISI.

Според експерти "Талибан" също така получава пари от Саудитска Арабия и от търговията с наркотици. По-голямата част от опиума в света се отглежда именно на територията на Афганистан, което позволява на ислямистите да печелят милиони от продажбата на хероин.

Целта на талибаните е да възстановят съществуващия преди ислямски Емират Афганистан, режим, управляван от строга форма на сунитския шериат - ислямския закон. Тази форма на радикален ислям включва публични екзекуции и почти пълна липса на права на жените, на които не е разрешено да работят или да се появяват на улицата с открито лице и без придружител от мъжки пол. "Талибан" също така отхвърля изборите и други демократични форми за управление на обществото.

Съветът за сигурност на ООН и много страни смятат "Талибан" за терористична организация. По оценки на НАТО в момента тя наброява около 85 хиляди бойци - повече от всякога досега.

Талибаните вече бяха на власт през 90-те години на миналия век

През 1994 г. талибаните поемат военен контрол над град Кандахар в югоизточната част на страната. След това окупират още 12 града и през 1996 г. превземат столицата Кабул. "Талибан", която до този момента е опълченска структура, обявява формирането на собствено правителство, образувайки  ислямския Емират Афганистан. Лидер става молла Мохамед Омар.

До 1998 г. талибаните контролират почти 90% от територията на Афганистан. Тяхното правителство е признато от Пакистан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. По данни на  ООН талибаните са извършили най-малко 15 масови убийства на цивилни граждани между 1995 и 2001 г. Зверствата често се извършват съвместно с бойци на ислямистката "Ал Кайда".

Убийството на "Лъва на Панджшер" - Ахмад Шах Масуд

Останалите 10% от страната са управлявани от Северния алианс начело с президента Бурханодин Раббани, един от основателите на афганистанските муджахидини, борещи ce срещу съветската окупация през 80-тези години на ХХ век. Именно Раббани се счита от международната общност за легитимен президент. Северният алианс ce бори срещу "Талибан", за да не загуби останалите територии, но в крайна сметка под управление на опозицията остава само Панджерското дефиле.

Тази територия е контролирана от полевия командир Ахмад Шах Масуд, наричан още "Лъвът на Панджшер". В миналото се е борил срещу съветските войски и в края на 90-те години се превръща в най-емблематичното име на съпротивата срещу талибаните.

През пролетта на 2001 г. Шах Масуд прави изявление пред Европейския парламент в Брюксел с молба да се помогне на Афганистан. Той разкритикува талибаните и "Ал Кайда" - включително за "доста неправилната интерпретация на исляма", и предупреждава за бъдещи терористични актове, които се готвят на американска земя.

На 9 септември 2001 г. Масуд е убит от взривила се бомба в провинция Тахар в Афганистан от двама души, преоблечени като журналисти.

Атентатите от 11 септември 2001 г.

Два дни след убийството на Масуд, "Ал Кайда" и "Талибан" атакуват Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона край Вашингтон. Убити са близо 3000 души.

Терористичната организация "Ал Кайда", водена от Осама бин Ладен, която според американските власти е отговорна за терористичните атаки, действа от райони, контролирани от талибаните. Молла Омар отказва да предаде Осама бин Ладен на САЩ.

От 7 октомври 2001 г. алиансът на НАТО, воден от САЩ, атакува позиции на талибаните в Афганистан. След като губят за кратко време всички градове, включително столицата Кабул, талибаните се оттеглят в цитаделата си Кандахар. След загубата на Кандахар им се налага да се оттеглят в планините. Западните войски създадават в Афганистан преходното правителство на Хамид Карзай през декември 2001 г.  В същото време в страната са изпратени Международните сили за сигурност (ISAF). Предполага се, че те ще помогнат за изграждането на страната и обучението на афганистанската армия.

През април тази година президентът на САЩ Джо Байдън обяви изтеглянето на американските войски от Афганистан до 11 септември 2021 г.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: