Осъдиха бивш евродепутат от Дания за измама с евросредства

Осъдиха бивш евродепутат от Дания за измама с евросредства Снимка: norwaytoday.info

Датският десен политик Мортен Месершмит, заместник-председател на дясната популистка датска Народна партия (DF) и 10 години член на Европейския парламент (2009 – 2019) беше осъден за измама при получаване на европейско финансиране.

Прегрешението на Месершмит е от 2015 г. Прокурорите твърдят, че той е получил над €13 200, като неправомерно е използвал европейските средства за партийни цели. Бившият евродепутат беше обвинен, че с подправени документи е излъгал за състояла се конференция на DF в Скаген и е използва парите, за да проведе лятна среща на партията си, съобщи Euronews.

Месершмит е признат за виновен и получава шест месеца условна присъда, която може да стане ефективна, ако извърши някакви престъпления през следващите две години, постанови в петък датският съд. 

Месершмит отрече всякакви нарушения и обжалва присъдата. Делото срещу него се точи с години и е свързано с други твърдения за измама в Движението за Европа на свободите и демокрацията (MELD), бивш политически съюз на евроскептични партии, който се разпадна през 2015 г.

Десният популист беше обявен за следващия лидер на DF, тъй като партията се бори с кризата, след като загуби голяма част от гласовете на последните парламентарни избори в Дания през 2019 г. Присъдата е удар по имиджа на партията преди местните избори през ноември.

Председателят на DF Кристиан Тулесен Дал обаче заяви във Facebook, че въпреки присъдата, Месершмит може да „продължи политическата си работа. Той е напълно в правото си на обжалване - и районният съд може лесно да стигне до различен резултат от този на окръжния".

Говорейки пред Euronews миналия месец, Месершмит заяви, че решението е "съдебен ход". Мнението му не е съвсем безпочвено предвид мащаба на нарушението, още повече, че той го отрича.

Месершмит беше откровен привърженик на решението на Дания да отмени разрешенията за пребиваване на сирийски бежанци, след като Копенхаген счита Дамаск и околностите за безопасни.

Дания беше първата европейска държава, насочила се към такава стъпка, десет години след началото на гражданската война в Сирия. Тази политика на Копенхаген беше остро критикувана от други европейскии страни и хуманитарни организации.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: