Страни от ЕС откриха неразпределени милиарди евро

Страни от ЕС откриха неразпределени милиарди евро Снимка: pikist.com

FT: Страните от ЕС откриха до €16 милиарда неразпределено финансиране на блока

Редица страни от Европейския съюз са открили до 16 милиарда евро неразпределено финансиране за блока, съобщава британският вестник  Financial Times, позовавайки се на дипломат от ЕС.

По-рано европейски източник съобщи, че лидерите на блока на срещата на върха в Брюксел на 26 и 27 октомври ще обсъдят включително корекцията на многогодишния бюджет на ЕС до 2027 г., за да се предвидят в него 50 милиарда евро за макрофинансова помощ за Украйна за периода от 2024 до 2027 година. Според източника, в ЕС са настроени да съгласуват това финансиране за Киев до края на тази година.

"Дания и други страни откриха до 16 милиарда евро неразпределено финансиране от ЕС, което Брюксел изглежда не е взел предвид, когато е поискал допълнителни 100 милиарда евро за следващите четири години", пише днес вестникът.

Дипломатът заявява пред изданието, че това дава ясно да се разбере, че Европейската комисия "не си е написала правилно домашното", преди да поиска много допълнителни пари, а държавите-членки са "недоволни"от това.

Както отбелязва изданието, много страни от ЕС са отхвърлили исканията на Комисията за отпускане на 50 милиарда евро за покриване на други нужди от финансиране, включително по-високи от очакваните лихвени плащания по съвместния заем на ЕС по плана за възстановяване след пандемията на коронавируса, твърдейки, че националните бюджети са под силен натиск. Вместо това те са помолили Брюксел да намери вътрешни спестявания или неизразходвани пари, което Дания и други страни също са проучили сами.

Вестникът пише, позовавайки се на анализ на бюджетните предложения, направени от председателстващата ЕС Испания, че Комисията е предупредила държавите-членки, че финансирането на най-важните програми на ЕС може да бъде съкратено с 30%, ако бюджетът не бъде попълнен от национални вноски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: