Сделка с прокуратурата спасява един от обвинените по корупционния скандал в ЕП

Сделка с прокуратурата спасява един от обвинените по корупционния скандал в ЕП Снимка: news.italy-24.com

Биршият италиански евродепутат социалист Пиер Антонио Панцери призна вината си и се споразумя с белгийските власти за по-малка присъда срещу „разкриване на подробности”.

В началото на седмицата той е подписал така нареченото "споразумение за разкаяние", задълбочавайки сътрудничеството си с властите, обяви белгийската федерална прокуратура, наричайки това "важно развитие" в разследването на корупционния скандал в Европейския парламент.

Съгласно споразумението, Панцери се ангажира да сподели подробности за начина на действие на предполагаемата корупционна мрежа, финансови споразумения с други държави, самоличността на заинтересованите страни, както и „познати и непознати“, които „признава, че е подкупвал“.

Панцери е в затвора от средата на декември по обвинение, че е действал „като лидер” на  престъпна организация, заподозряна в пране на пари и "активна и пасивна" корупция. От изтекли признания и медийни съобщения може да се предположи, че е действал като основен посредник в приемането и предаването на подкупи. Съобщава се, че в дома му са намерени над € 600 000.

Другите трима задържани с подобни обвинения са гръцкият евродепутат Ева Кайли, която остава в ареста, нейният партньор в живота Франческо Джорджи и лобистът Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на неправителствената организация No Peace Without Justice (Няма мир без справедливост).

Белгийските власти поискаха свалянето на имунитета на още двама евродепутати социалисти - Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Козолино (Италия). Според белгийските медии Панцери е признал, че е предал на Tарабела на няколко вноски общо € 120 000 в брой, във връзка с работата му, свързана с Катар. 

Съгласно споразумението за сътрудничество Панцери ще получи "ограничена присъда" с все още неопределен срок затвор, глоба и конфискация на иззетите му активи, които прокурорът оценява на един милион евро.

Като бивш евродепутат, избран за първи път през 2004 г., Панцери е имал право на постоянен достъп до сградите на парламента. В периода 2009 г. – 2017 г. той председателства делегацията на ЕП за връзки със страните от Магреб, а до 2019 г. ръководи подкомисията по правата на човека. Основател е на правозащитната организацията с нестопанска цел Fight Impunity (Борба с безнаказаността), която споделя един и същ адрес сNo Peace Without Justice. Подозренията са, че и двете структури се използват за пране на пари.

Белгийските власти искат екстрадацията на съпругата и дъщерята на Панцери, подозирайки, че са знаели за незаконните му действия. Двете жени отричат обвиненията и обжалват мярката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: