Задържаната за подкупи и корупция вицепрезидентка на ЕП остава в ареста

Задържаната за подкупи и корупция вицепрезидентка на ЕП остава в ареста Снимка: labourheartlands.com

Ева Кайли, 44-годишна евродепутатка, един от 14-те вицепрезидента на европейския законодателен орган и представител на гръцката социалистическа партия ПАСОК в ЕП 2014 г., беше задържана във връзка с антикорупционно разследване в Европейския парламент, което предизвика шок в Брюксел.

Петима души бяха арестувани в петък, след като следователите претърсиха 16 офиса по подозрения за "значителни" парични плащания от страна на Катар, с цел влияние върху решенията на евродепутати. За последните 48 часа е задържан още един човек.

Арестуваната Ева Кайли от групата S&D (социалисти и демотрати) беше отстранена от своята лява партия ПАСОК и от S&D. Същевременно, председателката на ЕП Роберта Мецола я лиши от всички представителни функции, така че вече няма да представлява ръководителя на парламента в Близкия изток, нито пък да се възползва от имунитета си, тъй като по думите на запознат източник е била „заловена на местопрестъплението”.

Вчера белгийският вестник L'Echo съобщи, че в дома на Ева Кайли в Брюксел са открити "няколко торби с банкноти". От белгийската полиция уточниха сумата на € 600 000. В събота вечерта е извършен и допълнителен обиск в дома на втори евродепутат

Според говорител на белгийската федерална прокуратура, изслушванията на заподозрените продължават в Брюксел през уикенда с очаквани обвинения в "принадлежност към престъпна организация, пране на пари и корупция”. Четирима от обвинените, вкл. Ева Кайли остават в затвора, а други двама са били освободени.

Източници от Европейския парламент казаха пред Euronews, че офисът на Ева Кайли, както и офисите на белгийските евродепутати социалисти Мария Арена и Марк Тарабела, са запечатани от петък. Арена отрече всякакво участие, насочвайки подозренията към своя асистентка.

Пресслужбите на Европейския парламент казаха за Euronews, че законодателният европейски орган не коментира съдебни процедури, но „както винаги” ще сътрудничи на отговорните национални органи. 

„Това не е изолиран инцидент“, казват от TransparencyInternational. „В продължение на няколко десетилетия Европейският парламент допусна да се развие поведение на безнаказаност и пълно отсъствие на независим етичен контрол“.

Сесията на ЕП в понеделник обещава да е разгорещена. Френските социалисти разкритикуваха "много сериозния скандал" и "агресивното лобиране" от страна на Катар, и поискаха дебат по въпроса.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата в Европарламента, се закани, че в текущото разследване "нито един камък няма да остане необърнат”. "Няма място за корупция никъде в ЕС", казаха от ЕНП и също обещаха пълна подкрепа на разследващите институции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: