Ще има ли нова постковидална туристическа агенция в ЕС?

Ще има ли нова постковидална туристическа агенция в ЕС? Снимка: pixabay

Европейският парламент обмисля създаването на постковидална туристическа агенция. Целта е да се запази Старият континент като водеща туристическа дестинация

Европейският парламент прие проект на резолюция за създаване на европейска стратегия за устойчив туризъм, пише L`Echo Touristique. Евродепутатите призовават „държавите членки да включат секторите на туризма и пътуванията в плановете си за възстановяване и да обмислят временно намаляване на ДДС за тези услуги".

Според текста на проекта пандемията е изместила търсенето към „по-безопасен, чист и устойчив” туризъм. От ЕП призовават без отлагане да се приложат общи критерии „за безопасно пътуване с единен здравен протокол на ЕС, който изисква тестване преди отпътуване и прилагане на карантинни мерки в краен случай". А също така и създаване на единен сертификат за ваксинация, „който може да се превърне в алтернатива на PCR тестването и карантината, след като има достатъчно доказателства, че ваксинираните не предават вируса". Според проекта трябва да бъде обмислено и взаимното признаване на ефективността на процедурите за ваксиниране във всяка държава-членка.

ЕП подчертава освен това важното значение на внедряването на „формуляр за проследяване на пътниците в ЕС и разработването на доброволни, оперативно съвместими и анонимизирани приложения за проследяване и предупреждение“.

Резолюцията за създаване на европейска стратегия за устойчив туризъм трябва да бъде гласувана от ЕП, което вероятно ще се случи на втората пленарна сесия през март