Ще има ли нова постковидална туристическа агенция в ЕС?

Ще има ли нова постковидална туристическа агенция в ЕС? Снимка: pixabay

Европейският парламент обмисля създаването на постковидална туристическа агенция. Целта е да се запази Старият континент като водеща туристическа дестинация

Европейският парламент прие проект на резолюция за създаване на европейска стратегия за устойчив туризъм, пише L`Echo Touristique. Евродепутатите призовават „държавите членки да включат секторите на туризма и пътуванията в плановете си за възстановяване и да обмислят временно намаляване на ДДС за тези услуги".

Според текста на проекта пандемията е изместила търсенето към „по-безопасен, чист и устойчив” туризъм. От ЕП призовават без отлагане да се приложат общи критерии „за безопасно пътуване с единен здравен протокол на ЕС, който изисква тестване преди отпътуване и прилагане на карантинни мерки в краен случай". А също така и създаване на единен сертификат за ваксинация, „който може да се превърне в алтернатива на PCR тестването и карантината, след като има достатъчно доказателства, че ваксинираните не предават вируса". Според проекта трябва да бъде обмислено и взаимното признаване на ефективността на процедурите за ваксиниране във всяка държава-членка.

ЕП подчертава освен това важното значение на внедряването на „формуляр за проследяване на пътниците в ЕС и разработването на доброволни, оперативно съвместими и анонимизирани приложения за проследяване и предупреждение“.

Резолюцията за създаване на европейска стратегия за устойчив туризъм трябва да бъде гласувана от ЕП, което вероятно ще се случи на втората пленарна сесия през март

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: