Съдят кардинал на Ватикана за измама на стойност € 350 милиона

Съдят кардинал на Ватикана за измама на стойност € 350 милиона Снимка: catholicnewsagency.com

Кардинал Анджело Бечу, някога близък съратник на папа Франциск, е обвинен, че е вложил парите в неуспешна сделка при закупуване на имот в Челси, Лондон

Кардинал Бечу беше уволнен от папата през септември миналата година, когато се появиха съобщенията за финансовите престъпления. Дотогава кардиналът е отговарял за даренията в секретариата, който обслужва ватиканските фондове. Обвиненията срещу него включват и предполагаемо насочване на пари към бизнеси, управлявани от братята му в Сардиния, съобщава bbc.com.

Пред съда ще се изправят и още девет обвиняеми за изнудване, присвояване и злоупотреба с длъжност.

Разследване, продължило две години, разкри, че Ватиканът е загубил милиони евро, включително дарения от поклонници, след като през 2014 г. е купил престижна сграда - бивш склад на Harrods на Sloane Avenue, Челси, който щял да се преустрои в луксозни апартаменти. 

Според прокурорите на Ватикана измамата е осъществена с участието на лондонски брокер, италианец по произход. Италия се опитва да го екстрадира от Великобритания преди делото.

Очаква се процесът да продължи с месеци. Двете изслушвания тази седмица - по технически въпроси - вероятно ще бъдат отложени за октомври. До момента 73-годишният кардинал Бечу отрича обвиненията.

Сред другите деветима обвиняеми са двама швейцарски адвокати, контролирали финансовите операции на Ватикана, частният секретар на кардинал Бечу, бивш инвестиционен мениджър на папската държава и обвиняема за неправомерни покупки и изразходване на средства при работа за разузнаването на Ватикана, включително и при освобождаването на католически духовници, държани като заложници в някои страни. 

Обвиняемите отричат участието си в​​ неправомерни действия. Ако бъдат признати за виновни, могат да бъдат изправени пред затвор, глоби или и двете. 

Новият финансов шеф на Ватикана Хуан Антонио Гереро заяви, че сега папската държава полага безпрецедентни усилия да води напълно прозрачно финансовите си дела.

„Ние изхождаме от културата на тайната, но разбираме, че в икономическите въпроси прозрачността ще ни защити по-добре от тайната”, каза в изявлението си Гереро. 

Явно в тази връзка на 24 юли Ватикана за първи път публикува подробности за своя инвестиционен портфейл, който включва 4051 имота в Италия и около 1120 имота в Лондон, Париж, Женева и Лозана.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: