Гебрейесус: „Пандемията ще приключи, когато светът сам избере това“

Гебрейесус: „Пандемията ще приключи, когато светът сам избере това“ Снимка: pixabay

Според Тедрос Аданом Гебрейесус краят на пандемията ще дойде, когато светът сам избере това - така ръководителят на СЗО коментира ситуацията с делта щама на COVID

Той отбеляза, че в момента повече от 50% от страните са ваксинирали напълно само една десета от своите граждани. По -малко от 25% от държавите са поставили ваксинация на 40% от гражданите. И само в три държави около 70% от населението е получило ваксина.

Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че ръководената от него организация вече е предупредила: бедните по целия свят ще бъдат стъпкани в битката за ваксини. Планетата вече е на ръба на катастрофален морален провал поради тази несправедливост.

Въпреки че много държави в Африка са се подготвили адекватно за разгръщането на ваксинации, те не разполагат с ваксини. По -малко от два процента от всички дози, използвани на Земята, се падат на Африка. И само един и половина процента от африканците са ваксинирани.

СЗО призова  спешно да се заделят 7,7 милиарда долара за стартиране на Rapid ACT-Accelerator Delta Response или RADAR, реакция на делта-огнищата, който ще осигури тестове, лечение и ваксини на нуждаещите се.

В момента България е в „зелената зона“, но до дни страната ни ще влезе в „оранжевата зона“ по разпространение на коронавирусната инфекция, прогнозира в интервю за бТВ заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Приетият Национален план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 ясно разписва при какви показатели какви действия и мерки се предприемат, посочи той.

Предстои затягане на мерките, което ще се изразява в засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки на закрити места, в които има струпване на много хора, в т.ч. дискотеки, места за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: