Къде инвестират най-много в криптопари

Къде инвестират най-много в криптопари Снимка: lbcc.edu

Около 31 милиона европейци търсят възвращаемост на активите си чрез дигитални валути

Фаворит определено е Азия, а Салвадор, Южна Америка, стана първата страна в света, която през септември 2021 г. направи биткойна законно платежно средство и изисква от всички бизнеси да приемат разплащания в криптомонетата. Така или иначе, криптопарите заемат сектора си във финансовия свят и Ню-Йоркската блокчейн-платформа Chainalysis, която създаде индекс за оценка на страните с най-много инвестиции в дигитална валута, всяка година информира финансовия свят къде и как вървят инвестициите в криптопари

Според класацията на Chainalysis, „царството” на криптовалутата в Европа е на изток, начело с Украйна (0,215), следвана от Турция (0,142) и Русия (0,140). Четвърта и пета европейски позиции са на запад, съответно в Обединеното кралство (0,121) и Испания (0,062).

Но като цяло, Европа е по-недоверчива към крипто вложенията, докато Азия доминира: Индия (1) е световен фаворит, а Виетнам (0.568) заема третото място. Между тях, на втора позиция, Нигерия (0,642) проправя пътя на Африка в криптофинансите. Със значително по-ниски показатели на четвърто и пето стъпало са САЩ (0,367) и Украйна (0,215) – единствената европейска държава в топ-10, докато Централна и Южна Азия „се разписват” с 6 страни в десятката.

Като анализатори на криптофинансите, Chainalysis смятат, че цифровите пари постепенно се възстановват от турбулентните сривове в края на 2022 г., но като цяло, все още са далеч от най-добрите им времена. Историята обаче е съвсем друга в страните с по-нисък и среден доход (LMI), където криптопарите бележат много по-голяма възвръщаемост, навлизайки смело в цифровите финанси на новите динамични икономики и индустрии. 

Ако искате да се присъедините към авангардистите, които доверяват инвестициите си на криптовалута, можете да се ориентирате за разпространението ѝ на интерактивната карта на Chainalysis с адрес https://www.chainalysis.com/blog/2023-global-crypto-adoption-index/.

И още нещо – ако ще търгувате с дигитални пари, проучете внимателно платформите, през които ще го правите, защото волю или неволю, дори сред най-големите от тях се случиха драматични катаклизми и измами. Само преди дни турският съд изпрати в затвора боса на сриналата се криптоборса Thodex за цели 11 000 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: