Мобилни телефони и смарт часовници: Брюксел иска решения за целия ЕС

Мобилни телефони и смарт часовници: Брюксел иска решения за целия ЕС Снимка: https://pixabay.com/

Електронното плащане трябва да стане по-бързо и по-сигурно.

Брюксел. Електронното плащане трябва да стане по-бързо и по-безопасно в Европейския съюз. До края на 2021 г. трансферите в реално време трябва да бъдат нещо нормално в целия ЕС. Това е целта на новата стратегия за плащания на дребно, която Европейската комисия възнамерява да приеме следващата сряда.

Основата на това е бързото развитие на различните решения за електронни разплащания, от дебитни или кредитни карти до приложения за мобилни телефони и смарт часовници, които отново стават все по-предпочитани заради кризата с вируса. Комисията на ЕС се оплаква, че европейският пазар все още е фрагментиран. С изключение на кредитните карти от глобални доставчици и решения от големи технологични групи, няма начин за цифрово плащане, което да може да се използва в магазините и онлайн в цяла Европа. Целта е да има конкурентни, собствени общоевропейски решения.

Централен момент за Комисията е наличието на така наречените преводи в реално време, с които парите се осчетоводяват директно в сметката на получателя за броени секунди. „Комисията цели пълното прилагане на незабавни плащания в ЕС до края на 2021 г.“, се казва в стратегическия документ. За това са необходими единни правила, единни технически стандарти и съответната инфраструктура.

За да се насърчат потребителите да го използват, Комисията призовава за правила, подобни на тези за други методи на плащане, като например плащания с карти. По-конкретно става въпрос за възможността за възстановяване на разходите, тъй като до момента незабавен превод - за разлика от конвенционалния банков превод - не може да бъде спрян, ако възникне грешка. Комисията сигнализира, че това може да доведе до разходи и иска да ограничи потребителските такси, ако е необходимо.

Евродепутатът от CSU Маркус Фербер приветства плановете. „Стратегията за платежни транзакции започва на правилните места: сигурността, надеждността и бързината трябва да бъдат на преден план във всички инициативи“, каза Фербер. Разходите не трябва да се забравят. „Ако проектите от стратегията за цифрови плащания бъдат приложени бързо, няма да има нужда повече от виртуални валути в ЕС“, добави той.

Всъщност Комисията очевидно се ангажира с бъдещето на паричните средства. То трябва да бъде запазено в дългосрочен план, както и задължението на търговците да приемат банкноти и монети в пълната им номинална стойност. Според стратегическия документ 78 процента от всички транзакции в еврозоната все още се обработват в брой. Заедно с Австрия, Словакия и Словения, Германия е една от страните, които все още предпочитат боравенето с пари в брой - за разлика от Естония или Нидерландия, например.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: