Европейската централна банка ще продължи политиката си по еврото

Европейската централна банка ще продължи политиката си по еврото Снимка: pixabay

Европейската централна банка възнамерява да продължи да подкрепя допълнително икономиките на държавите членки, като изкупува дълговите им задължения

Нейният председател Кристин Лагард, говорейки в края на заседанието на Управителния съвет, нарече разискванията за край на политиката на щедрото евро „преждевременни“, съобщи Euronews.

Пакетът, отпуснат за антикризисни мерки, възлиза на 1850 милиарда евро и е разчетен за периода до март 2022 г., уточни Лагард, тъй като „все още имаме дълъг път към устойчиво икономическо възстановяване“.

Докато възстановяването на търсенето и силните финансови стимули подпомагат глобалните дейности и дейностите в еврозоната, непосредствените икономически перспективи все още са помрачени от несигурност относно възможното възобновяване на пандемията и темповете на ваксинационните кампании“, каза Кристин Лагард.

Решението, взето миналия месец за „значително" увеличаване на темповете на разходите по програмата, ще бъде запазено и през второто тримесечие, се казва в изявление на ЕЦБ. Експертите очакват „стабилно възстановяване" на икономиката до края на годината.

Пазарите реагираха на изявленията с голям оптимизъм: фондовите борси в Париж и Франкфурт в четвъртък затвориха с ръст от почти 1%, Лондонската фондова борса показа резултат от + 0,62%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: