Кой ще строи жилища на Луната? НАСА възложи договор за $ 935 милиона

Кой ще строи жилища на Луната? НАСА възложи договор за $ 935 милиона

НАСА възложи договор на стойност 935 милиона долара за разработване на жилищни помещения в лунната орбита. Договорът беше спечелен от производителя на оръжия Northrop Grumman Corp., съобщава Reuters. Жилищата са предназначени за планирания аванпост на американската космическа агенция в лунната орбита. 

Астронавтите ще пребивават в построена от Northrop база, наречена Living and Logistics Site, която ще служи като „врата към Луната" и е ключов компонент на програмата „Артемис". Компанията ще отговаря за изграждането, прикрепването и тестването на интегрираните жилищни модули, които ще са снабдени със слънчев задвижващ модул

Модулите HALO ще бъдат изградени по модела на успешния космически кораб Cygnus, който доставя резервно оборудване за научни експерименти на Международната космическа станция и има вече 13 успешни мисии. 

В перспектива американската космическа агенция се опитва да формира стандарти за изграждане на дългосрочни селища на лунната повърхност. 

Програмата „Артемис" на НАСА предвижда изпращането на астронавти за изследователска работа на Луната през 2024 г. и последващи полети към Марс в средата на 30-те години на настоящия век. 9 мъже и 9 жени започнаха подготовката си за полета. НАСА планира изстрелването на интегрирания космически кораб на ракета SpaceX да се осъществи през ноември 2024 г. Сред астронавтите ще бъде и първата жена, която ще стъпи на естествения спътник на Земята. 

Китай също планира да изгради база на южния полюс на Луната и да изпрати роботизирани експедиции до Юпитер и астероидите около него до 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: