Няма нито един новозаразен с COVID-19 в 15 области у нас за денонощие

Няма нито един новозаразен с COVID-19 в 15 области у нас за денонощие Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 11 юли 2021 г.


По света:

Израел сключи сделка с Pfizer за закупуване на нова партида ваксина срещу коронавирус, за да ускори темповете на имунизация на подрастващите. Страната преживява поредното увеличение на броя на инфекциите, но вече с нов щам - Delta. През последните две седмици са били ваксинирани над 200 000 души, повечето от които непълнолетни.


Москва преодоля пиковите стойности на коронавируса, наблюдава се стабилизиране на ситуацията и дори известен спад на заболеваемостта, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин в интервю за телевизия „Россия-1”. Увеличава се дневният брой на хората, които се ваксинират с втора доза. Сега те са към 20-30 хиляди и се очаква да стават повече, каза Собянин. Москва е с най-много заразени с коронавирус в Русия - общо 1 423 828 от началото на пандемията, което включва 5694 нови случая от последното денонощие.

Хората, прибиращи се в Англия от чужбина след отмяната на ограниченията на 19 юли, могат да очакват по-голямо чакане на паспортния контрол, предупреди синдикатът на работещите в британската миграционна служба. На 19 юли ограничителните мерки за пътуващите ще бъдат значително разхлабени и британските власти очакват, че гражданите масово ще поемат към курорти в чужбина. За британците, които вече са получили две дози ваксина срещу COVID-19, няма да се изисква 10-дневна карантина при завръщането им от страни от „жълтия” списък, в който към момента попадат повечето туристически дестинации.

Една от най-големите френски звезди може да пропусне фестивала в Кан - тестът за коронавирус на актрисата Леа Сейду, направен в Париж преди участието й в кинофестивала в Кан, е положителен, съобщи Ройтерс. Леа Сейду е една от големите звезди на тазгодишното издание на фестивала. Тя участва в четири филма, които са в програмата му. Един от тях е The French Dispatch („Френч диспач” на режисьора Уес Андерсън. Говорител на Леа Сейду потвърди, че тестът й е положителен, въпреки че няма симптоми и е ваксинирана. Засега актрисата ще остане под карантина.


У нас:

„Делта-вариантът на COVID-19 е много заразен. При него има 1000 пъти по-висок вирусен товар спрямо оригиналния вирус.” Това заяви пред Нова ТВ имунологът от БАН проф. д-р Сорен Хайрабедян.

„Възможно е в следващите два месеца да има увеличение на броя на инфектираните именно с делта-варианта. Причината е наличието на хора, които нито са ваксинирани, нито са прекарали вируса”, каза още той.


32 са новите случаи на COVID-19, сочат данните на Единния информационен портал към 00,00 часа на 11 юли. Те са установени с 11 112 теста, което означава, че положителните проби са 0,29%. Като излекувани обаче статистиката отчита едва шестима. Активните случаи на ковид в момента са 7991. От старта на пандемията в България официално болестта е преминала през 422 446 души, като най-много от тях са във възрастовата група 50-59 г. - 83 058. Следват хората на 40-49 г. и на 60-69 г. Между 0 и 19 г. са регистрирани 14 867 случая.

От новите случаи положителните резултати в столицата са 9, в областите Варна и Пловдив има по 4 нови, в Софийска област - 3, в Благоевград, Пазарджик и Стара Загора - по 2, в Бургас, Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Сливен по 1, а в 15 области няма регистрирани нови случаи.

В болница са 822 пациенти, като 108 от тях са в интензивни отделения.

Новите жертви на коронавируса са две - жена на 60 г., за която няма информация за придружаващи заболявания, и мъж на 75 г. със сърдечно заболяване. С тях починалите заради ковид са вече 18 140.

През последното денонощие са поставени 3265 дози ваксина. Едва 847 999 души в България са със завършен ваксинационен цикъл. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: