Учени селекционираха орехи, издържащи на студ и суша, черупките им се чупят с ръце

Учени селекционираха орехи, издържащи на студ и суша, черупките им се чупят с ръце Снимка: biowalnuts.net

В Средното Поволжие ще ядат орехи родно производство

Биолози от Национлния изследователски университет „Акад. С. П. Корольов в град Самара (Русия) селекционираха два нови сорта орехи, които притежават редица уникални качества: те издържат на неблагоприятните метеорологични условия на Средното Поволжие, а черупките им е толкова крехки, че за чупенето им не са необходими чук и клещи – за да се извадят вкусните ядки, е достатъчно само да се стиснат в ръка, се казва в прессъобщение на университета. Учените са използвали най-простия метод за размножаване - кръстосаното опрашване.

Климатът около река Волга се отличава с бърз преход от студена зима към доста горещо лято, суша, дефицит на влага, слани през пролетта и есента. В същото време орехът обикновено расте в топъл климат - в южната част на Русия, в Гърция, Индия, Иран, Балканите и Тян Шан. Не издържа на големи студове. 

Според главния селекционер на орехите Александър Помогайбин - заместник-директор на Ботаническата градина на Самарския университет, новите сортове издържат на студ и суша, а така също успешно понасят и сланите.

„Имаме намерения да патентоваме и двата сорта, заявленията за патенти вече са подадени. Сортовете получиха имената „Самарец” и „Волжанин”, цитира думите на Помогайбин пресслужбата на учебното заведение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: