Eвропейският сертификат за ваксинация ще е достъпен след 4 юни

Eвропейският сертификат за ваксинация ще е достъпен след 4 юни

Актуална информация за епидемичната обстановка на 31 май 2021 г.

Новият европейски сертификат за ваксинация ще бъде достъпен след 4 юни в системата за здравна информация. Това съобщават от „Информационно обслужване“. Достъпът до него ще е само срещу номер на лична карта, номер на ваксинация и ЕГН. Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство". 

Европейската комисия обяви нови, координирани мерки за възстановяване на свободното движение в ЕС преди началото на лятото, съобщава БНР. Според част от тях изцяло ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да бъдат подлагани на тестове и не трябва да им бъде налагана 14-дневна карантина. Същото трябва да важи и за преболедувалите, които обаче трябва да са получили първата доза ваксина от необходими две.  

Данните за България 

Новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа 
са 53 - положителни са 1,21% от направените 4377 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 3176 души са хоспитализирани, 359 от тях са в интензивни отделения.  
Починалите за изминалото денонощие са петима, а като излекувани са отчетени 178. 
Най-много са новозаразените в София-град – 17. Следват областите Варна с 8 и Русе с 4 новозаразени с коронавирус. Няма нови случаи в 9 области, включително София, Бургас, Велико Търново и Кърджали. За изминалото денонощие не са регистрирани и случаи на заразяване на медицински служители.  

За вчерашния ден са поставени 5045 ваксини. Общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл е 552 185.  

По света 

Турската страна ще улесни от юни влизането на пътуващите и туристите от България, съобщи новият генерален консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Той поясни, че със съдействието на Търговско-промишлената палата в Одрин, на границата ще работи лаборатория за изследане с PCR тестове, на цената от 110 турски лири, или 20  лева. Времето за издаване на документа е 30 минути. Това се прави с цел улесняване на преминаващите през ГКПП „Капитан Андреево" - „Капъкуле".  Официално Турция и България вече дават възможност за пътувания със сертификати за поставени две дози на ваксините срещу COVID-19.  

От днес заведения, кина и театри в Мадрид могат да останат отворени до 1 часа вместо до полунощ. Магазините вече нямат ограничения на работното време на базата на намалелия брой случаи на коронавирус в региона. Испания отчита значително подобрение на епидемичната ситуация и в някои области продължават с облекчаването на мерките, като средната заболеваемост в страната е 125 души на 100 000 - най-ниска от август 2020 г. 

Властите в Германия разследват мащабна измама с тестове за COVID-19. В страната посещението на магазини, музеи и заведения за хранене става само след показване на негативен тест и това бе повод за създаването на десетки хиляди тестови центрове, някои от които явно са прибягвали и до измама. Главната прокуратура е започнала проверки на фирма в Бохум, която има няколко центъра за бързи тестове. Претърсени са търговски обекти и частни жилища. В Бавария също се провеждат разследвания по подозрение в измама. Министерството на здравеопазването в Мюнхен съобщи, че е известен случай, по който властите водят разследване. Зад разкритието за мащабните измами стоят журналистически разследвания на WDR, NDR и „Зюддойче цайтунг“. Журналистите засекли информациите и установили, че тестовите центрове в Северен Рейн-Вестфалия са докладвали за значително повече тестове, отколкото са били извършени в действителност. Тестовите центрове получават по 18 евро за тест на гражданин от държавата, като 12 евро са за извършване на услугата, а 6 за самия материал. След аферата с измамите при закупуването на маски, сега министерството се бори с проблеми при бързите тестове. Разкритията станаха причина за поредни остри критики срещу министъра на здравеопазването Йенс Шпан, който обеща  да засили контрола над тестовете, като дейността им ще може да бъде проверявана до 2024 г. 

Бившият директор на ЦРУ и бивш държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че в Института по вирусология в Ухан се правят тайни военни експерименти и изследвания, съобщава БГНЕС. Той добави, че има много доказателства за създаването на коронавируса в лаборатория. „Със сигурност мога да кажа, че хора от лабораторията са си сътрудничили с Народно-освободителната армия. Т.е. там също е имало военна дейност, въпреки че те твърдят, че това е строго гражданско разследване", каза Помпео пред Fox News. Той напомни, че Китай отказа да съобщи над какво работи лабораторията и не разреши достъп на Световната здравна организация. „Лабораторията за тестване на вируси все още е там и работи. Най-вероятно извършени тестове са довели до изтичане на вируса от лабораторията. Само Комунистическата партия на Китай знае отговора, но целият свят заслужава отговор и те трябва да ни кажат какво се е случило", каза още Помпео. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: