Чао, Рафаела Кара!

Чао, Рафаела Кара! Снимка: farodiroma.it

Емблематичната телевизионна водеща, певица и актриса почина вчера в Рим на 78 години

Тъжното събитие превзе първите страници на медиите в Италия и Испаниия, но в стила на забележителната личност, която беше Рафаела Кара, публикациите са изпълнени с усмихната носталгия и красиви спомени.

Родена в Болоня през 1943 г., Рафаела Кара (RaffaelaCarrà) започва професионалната си кариера на 9-годишна възраст. Пътят ѝ е белязан със силни музикални хитове, работа в Холивуд и невероятна телевизионна реализация като водеща на едни от най-популярните предавания в италианската RAI („Pronto, Raffaella?“) и испанската TVE (Boooom!). 

През 70-те години на миналия век Кара утвърждава образа на „show girl в Европа с неустоимата си харизма, съвършена фигура и предизвикателно сценично облекло. Безспорен секс символ на времето си, тя често е обект на цензура, но това не спира международния ѝ триумф.

Рафаела съблазни с гласа си цялата страна, казват зрялото поколение испанци и още се чувстват запленени от „италианската усмивка, в която се влюби цяла Испания”.

През 70-те и 80-те години песните на Рафаела Кара от телевизията превземат не само клубовете, но и ежедневните градински партита на обикновените хора. Пеят ги всички кръгове и възрасти, а музикалните критици ги нареждат до хитовете на Дейвид Бауи и Сузи Куатро от онова време.

Пленителната им музика се завърна през 2013 г., за да се превърне в символ и на новото италианско кино. Награденият с „Оскар” филм на Паоло Сорентино „La Gran Belleza” спечели овации още с първата си сцена – едно блестящо заснето пищно празненство тип Фелини, озвучено от песните на Рафаела Кара. За Италия нейният международен успех е с мащабите, постигнати от Терънс Хил и Бъд Спенсър. 

Медийните анализатори наричат Рафаела Кара „суперпродукт на телевизията”, а италианците и испанците ще я помнят с много топлота, пеейки песните ѝ и до днес.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: