Защо английските семейства все още гледат черно-бели телевизори

Защо английските семейства все още гледат черно-бели телевизори

Защо черно-бялата телевизия продължава да бъде популярна във Великобритания и защо английската полиция може да нахлуе в жилището за проверка относно гледането на телевизия?

Въпреки повсеместното разпространение на цветната телевизия, във Великобритания над 7000 семейства все още продължават да използват черно-бял телевизор.

Данък телевизия      

Работата е там, че във Великобритания е предвиден задължителен лиценз за гледане на телевизионни програми по телевизията и в интернет. Ако използвате телевизор, то за това плащате такса.

Именно по този начин националната телеразпределителна организация ВВС (Би Би Си) реши да се отърве от финансовата подкрепа на правителството, като изцяло прехвърли финансирането на собствените си зрители.

Разрешението за черно-бяла телевизия струва 53 британски лири, а за цветна телевизия – £157,50. Британците, които използват телевизори, са принудени да плащат тази сума всяка година. Липсата на лиценз и "незаконното гледане" се наказват с глоба от £ 1000.

Хитреците, които решат да не плащат този данък, се наблюдават и следят внимателно с помощта на мобилни телевизионни детектори. Те са инсталирани на автомобилни микробуси, които могат да открият работещ телевизор на разстояние 60 метра от жилището.

Ако живущите нямат лиценз, им се изпращат писма с искане за плащане на дължимата сума. Ако това не помогне, компанията насочва служителите си лично до дома за събиране на парите, а след това моли полицията да събере дълговете. Полицейските служители имат право да нахлуят в дома и да издадат фиш за глоба на жителите за липса на лиценз.

За да избегнат подобни проблеми и да гледат телевизия легално, част от британците или изобщо не гледат телевизия, или се задоволяват с черно-бяла техника. Лицензът за черно-бялата телевизия е почти 3 пъти по-евтин.

Членовете на парламента, кралското семейство, затворниците в затворите, слепите и хората с увредено зрение, гражданите без определено местожителство, туристите и моряците на чужди кораби могат да гледат телевизия безплатно. Има и отстъпки за пенсионери и хора, които използват онлайн кина вместо телевизия.

Интересното е, че такъв данък има в почти всички европейски страни.

Как британците се отнасят към този данък?

Местното население гледа на подобни данъци по различен начин: 47% от жителите на Великобритания искрено се възмущават от задължителното лицензиране и се застъпват за премахването на такива плащания. 53% от населението обаче подкрепя изградения модел.

До 31 декември 2027 г. британците не очакват никакви промени. Точно до този срок е валидно Кралското разрешение за Би Би Си. Освен това, като се има предвид инфлацията, предполага се, че плащането само може да нараства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: