„Репортери без граници” искат съдът да забрани излъчването на руска пропаганда

„Репортери без граници” искат съдът да забрани излъчването на руска пропаганда Снимка: africanews.space

Международната неправителствена журналистическа организация заведе дело срещу френския регулатор на радиоразпръскването Arcom, който разреши на Eutelsat да продължи транслирането на руските телевизионни канали "Россия-1", "Первый канал" и НТВ.

През септември Arcom обещаха да разгледат искането на „Репортери без граница” регулаторът да забрани излъчването на трите руски пропагандни канала чрез френския сателитен оператор Eutelsat. В края на същия месец обаче Arcom обяви, че няма правни основания за забрана, тъй като каналите се излъчват и през други сателити, така че Франция не е единственият им начин на доставка и освен това аудиторията им е предимно руска, т.е., с транслирането им Eutelsat не засяга европейските граждани.

В днешното изявление „Репортери без граници” отново подчертаха, че Eutelsat е регистриран във Франция и че играе ключова роля в разпространението на пропагандата на Кремъл, транслирайки тези канали до повече от 15 милиона домакинства в европейска Русия (половината от руската телевизионна аудитория), плюс потребители в окупираните украински територии, Естония, Латвия и Литва. Eutelsat разпространява и руските канали RT Arabic в Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Директорът на „Репортери без граница” Кристоф Делоар коментира пред Bloomberg: „Изключително жалко е, че Arcom отказа да заеме принципна позиция в борбата срещу пропагандата и подкрепата за журналистиката“. 

Отсвоя страна, главният изпълнителен директор на Eutelsat Ева Бернеке продължава да настоява, че операторът се придържа към „неутралност“ и веднага би прекратил излъчването на каналите, ако Arcom го забрани.

Правозащитни организации окачествяват действията на Eutelsat като подкрепа за войната и геноцида, които Русия провежда в Украйна. Те казват, че с разпространението на руската пропаганда е морално неприемливо и че дейността на Eutelsat противоречи на стратегическия съюз на Франция и Европа с Украйна. „Репортери без граница” се надяват Върховният френски административен съд да вземе решение, съответстващо на официално прокламираната политика на Франция и ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: