Азиатски фенове на телевизионен сериал превзеха малко швейцарско село

Азиатски фенове на телевизионен сериал превзеха малко швейцарско село Снимка: swissinfo.ch

Продукцията на Netflix „Аварийно кацане при теб” (Crash Landing on You) събра милионна аудитоия в Южна Корея и Виетнам с драматичната история на случайно попаднала в Северна Корея делтапланеристка и любовта ѝ със севернокореец.

Сериалът е сниман отчасти в швейцарското село Изелтвалд, а "върхът" му е сърцераздирателна сцена на малкия дървен кей на езерото Бриенц. Точката се превърна в силно атрактивен обект за туристи от Южна Корея и Виетнам, дошли да се увековечат на снимка на романтичния кей, пише swissinfo.ch. 

Те прииждат още от сутринта с автобус № 103, който води от Интерлакен до живописното село в околностите на Берн. Обичайна гледка около кея, който е широк 1,5 метра и дълъг 7 м, е постоянна тълпа туристи, които идват със стативи, селфи-стикове и дори с дронове. Чести посетители са и младоженци от двете азиатски държави. Следващата спирка на туристите е Люцерн, тъй като места от града също присъстват в сериала.

PostAuto, операторът на автобусния маршрут, обяви в края на юли, че в сравнение дори с предпандемичните потоци, посещенията в селото са се увеличили поне с 30%. Швейцарската преса съобщи, че през август в Изелтвалд са пристигали до 12 големи туристически автобуса на ден, т.е., почти два на час в обичайното активно туристическо време.

Този неочакван наплив на моменти нарушава спокойния автобусен маршрут и живота в селото, така че местните туристически оператори и жителите не са особено възторжени – масовите туристически посещения са кратки, туристите не ползват местни заведения за храна и магазини, но за сметка на това сериозно замърсяват селото с население от 420 души. 

„След като стигнат до кея и се снимат, те си тръгват в рамките на пет минути. Носят си храна и напитки, така че почти не печелим от тях. Остават ни само изхвърлените отпадъци", оплаква се собственичка на малък супермаркет и магазин за сувенири при автобусната спирка.

Туристическият офис в селото признава, че "твърденията за съжаление са верни“ и обсъжда с общивата как да се компенсират разходите за почистване и изхвърляне на "туристическия боклук". 

Освен това растат опасенията, че това оживление може да отнеме чара на селото като „оазис на спокойствието“ и да отблъсне обичайните курортисти, които почиват тук от години. Така че следващото общоселско събрание ще обсъди сериозно как да се съобразят нуждите на туристите с интересите на местните жители.

Междувременно изглежда че напливът към Изелтвалд ще продължи. Според общината, тайландски филмов екип е подал молба да заснеме нова филмова продукция в селото и в околностите на езерото Бриенц.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: