Теодор Ушев е най-влиятелният аниматор в света

Теодор Ушев е най-влиятелният аниматор в света

Според класация, изготвена от каталунския анимационен фестивал "Animac", българинът Теодор Ушев е най-влиятелният режисьор в анимацията за последните 25 години, съобщава БТА. Анкетата е проведена в края на миналата 2020 година. Водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори са били помолени да определят имената на най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век. Полученият резултат след допитването поставя на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев.  

В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен „Отнесена от духовете” на японския режисьор Хаяао Миязаки. 

"Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам" - пише във Фейсбук профила си Тео Ушев и обяснява: "Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години и което толкова обичам да правя, е имало смисъл".   

Теодор Ушев е български мултимедиен творец, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, отличени с над 200 международни награди, включително: номинация за Оскар, "Кристал" от фестивала в Анси, Франция, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство "Сезар" и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ("Златен Глобус"). Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер е на Ордена за изкуство и литература на Франция, припомня БТА.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: