Коронавирусите са предизвиквали пандемии сред хората още преди 20 хиляди години

Коронавирусите са предизвиквали пандемии сред хората още преди 20 хиляди години Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 26 юни 2021 г.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 179,68 милиона души, от които над 3,89 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ в света са се заразили над 180,4 милиона души, над 3,9 милиона са починали.

Лидер  по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 33,6 милиона заразени.

На второ място е Индия (30,1 милиона), на трето - Бразилия (18,3 милиона), на четвърто - Франция (5,8 милиона), на пето - Турция (5,3 милиона).

Испания от 26 юни отменя задължителното носене на маски на улицата, при условие че разстоянието между хората е 1,5 м.

Международна група учени е установила, че коронавирусите са причинявали епидемии сред хората в древни времена, ссъобщиха от Техническия университет в Куинсланд (QUT, Австралия). Резултатите от изследването са публикувани в списание Current Biology.

Американският регулатор добави предупреждения за възможни редки нежелани реакции върху сърцето към придружаващата документация на ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna.

Коронавирусът може да прониква в клетките по неизвестни досега пътища. Биолози показаха, че вирусът е придобил тази способност чрез мутация, но механизмът на появата му все още е неизвестен.
 

Човек може да се зарази с щама на короновируса „делта-плюс“ дори само ако премине покрай някой, който е без маска. Това съобщи официалният представител на СЗО в Русия Мелита Вуйнович, пише ТАСС.

У нас:

86 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 14 945 теста. Положителни са под 1% от взетите проби, показват обновените данни в Единния информационен портал.

4 души с COVID-19 са починали, като оздравели са отчетени 143.

В болница се лекуват 1565 души, 196 от тях са в интензивни отделения.

Най-много са новозаразените в София-град – 21. В четири области не са установени нови случаи на коронавирус – Видин, Разград, Силистра и Шумен.

Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 13 439. През последното денонощие са регистрирани 2 нови случая.

12 289 са поставените ваксини за денонощие, а общият им брой надхвърля 1 721 000.

Общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл е 783 393.

Днес и утре в три столични търговски центъра (Paradise Center, Serdika Center и Sofia Ring Mall), от 13 до 18 ч., желаещите могат да се ваксинират. Отново ще се извършва имунизация и в четири столични парка: Борисовата градина, Южния парк, Северния и в парк „Дружба“.

Изборът отново ще е между четири ваксини. 

Проф. Тодор Кантарджиев продължава да е доста активен в противодействието на COVID-19. Днес той се появи на терен в столичния квартал „Христо Ботев“, за да следи ваксинирането на ромите. Малко след като бе пенсиониран от здравния министър Стойчо Кацаров, бившият вече директор на Националния център по заразни и паразитни болести бе назначен за консултант към Столична община по имунизационния процес, съобщи „Сега“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: