Консултативен съвет по ваксинация ще замени Националния ваксинационен щаб

Консултативен съвет по ваксинация ще замени Националния ваксинационен щаб

Актуална информация за епидемичната обстановка на 21 юни 2021 г.

У нас 

Частна лаборатория предостави данни от частно проучване, извършено на случаен принцип, което е показало, че от взети 2665 проби 43% са показали наличие на антитела срещу вируса. Пробите са били събирани в различни дни в периода 25 май - 11 юни 2021 г., от 38 населени места. Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни още д-р Недялко Калъчев, собственик на лабораторията. 

Проучването не е национално представително, тъй като има области, от които не са изследвани достатъчно проби. Все пак то показва, че вероятно броят на изкаралите коронавируса е около 6 пъти по-висок от официално регистрирания, беше посочено на брифинг в Министерство на здравеопазването.  

Здравното министерство от своя страна започва проект за създаване на база данни, която да събере информация за преболедувалите COVID и да даде точна оценка какво е нивото на колективен имунитет у нас. Стойността на проекта ще е не повече от 10-15 хиляди лева, а обществената поръчка за набиране на проекти от софтуерни компании вече е обявена. Специалистите смятат, че до месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас.  
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи, че Националният ваксинационен щаб, който е изпълнил целите, заради които беше създаден, ще се трансформира в Консултативен съвет по ваксинация. Министърът обясни, че съветът ще се занимава по принцип с ваксинациите, като целта е в него да се привлекат общественици, представители на пациентски организации, журналисти и др., а не част от администрацията, за да се ангажира по-широко обществеността и да се стимулира процесът на ваксинация.  

Предстои промяна в регламентирането на изискванията за влизане в страната, които ще бъдат изготвени по подобия на приетите от ЕК критерии за зелена, оранжева и червена зона, в зависимост от степента на разпространение на вируса, обясни още министър Кацаров. Критерите трябва да са обективни и видими за пристигащите в България. 

От 1 юли започва електронното разчитане на зелените европейски сертификати - каза служебният заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов. Разчитането на данните, показващи завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест, ще става с четци и таблети, които и в момента са налични. 

Поради многото постъпили запитвания от родители, Министерството на здравеопазването информира, че от 3 юни децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на Pfizer/Biontech. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани, трябва да ги заведат при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Поставянето на ваксини се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Данните за България 

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. При направените малко над 4100 теста новозаразените са 0,7 %.  
В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция.  
Активните случаи са 10 226, а хоспитализираните пациенти са 1745. От тях 207 се лекуват в интензивни отделения. Един човек с диагноза COVID е починал за последното денонощие. С него общият брой на изгубилите битката с болестта достига 17 990. Излекуваните общо са  392 816, за денонощието са отчетени като излекувани седем души. 

3134 ваксини са поставени през последните 24 часа, като така общият брой на поставените дози надхвърли 1 660 000. Завършен ваксинационен курс имат близо 749 хиляди души. 

По света 

Чехия въвежда промяна на ограничителните мерки за пристигащите на нейна територия от днес, 21 юни. За преболедували COVID-19 през последните 180 дни се изисква национален сертификат за извършена ваксинация или медицински документ за прекараното заболяване. Образец на съответния национален документ трябва да е публикуван на интернет страница на Министерство на здравеопазването на държавата членка на ЕС. От 1 юли в страната ще се признава само електронният ковид сертификат на ЕС. 

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19, сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от днес, 21 юни, съобщава българското външно министерство. Продължава извършването на санитарен контрол (контрол на температурата и визуално общо състояние) на всички международни пътници, влизащи в страната. Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания.

Лекари и здравни организации във Великобритания призоваха правителството да започне планиране за бустер ваксина през есента, защото се очакват нови предизвикателства. Те посочват, че се очакват отговори на много въпроси, включително колко дълго се запазва имунитетът след първото ваксиниране и дали децата трябва да бъдат ваксинирани. От Министерството на здравеопазването заявиха, че окончателното решение за бустер програмата зависи до голяма степен от данните от вървящите в момента клинични опити, които се очакват през септември. Планове за програма за бустер ваксина ще бъдат публикувани в скоро време, каза високопоствен правителствен източник. До момента около 60% от пълнолетното население на страната са получили две дози ваксина, което означава, че са напълно ваксинирани. През уикенда имаше масово посещение на центровете за ваксиниране, след като бяха призовани всички на 18 години. 

Губернаторът на американския щат Илинойс обяви специална лотария, с която се надява да привлече повече хора да се ваксинират. В лотарията могат да участват и тези, които вече са инжектирани. Специалната лотария предлага парични награди и стипендии на стойност до 10 милиона долара. За ваксинираните на възраст между 12 и 17 години ще бъдат изтеглени  20 стипендии по 150 000 долара на обща стойност 3 милиона. Три от наградите са по 1 милион  долара, а други 40 са от по 100 000 долара. Първото разиграване на лотарията ще бъде на 8 юли. Средствата са осигурени от федералните фондове за възстановяване от пандемията. Две трети от хората над 12 години в щата Илинойс вече са получили най-малко една доза ваксина, но близо 3 милиона жители на щата все още не са се ваксинирали. 

Властите в Русия решиха да изпращат в неплатен отпуск служители, отказващи да се ваксинират срещу коронавирус. „Ако здравните власти в даден регион направят ваксинацията задължителна за определени категории работници, неваксиниран служител може да бъде освободен", е заявил руският министър на труда, цитиран от btv.  

Заради скока на новозаразените и бавния темп на имунизация миналата седмица Москва и околността от столицата първи в Русия направиха ваксинацията задължителна за работниците от сектора на услугите. Оттогава още 7 общини, включително и Санкт Петербург, са взели подобни мерки. Болниците в Москва ограничиха плановия прием и обявиха, че ще приемат само пациенти, ваксинирани срещу COVID-19 (с изключение на онкологично болни и хора със заболявания на кръвта), в съдилищата също ще се допускат само ваксинирани посетители. В района на Нижни Новгород младоженците и техните гости трябва да носят сертификати за ваксинация или отрицателни резултати от PCR тестове за коронавирус. В Санкт Петербург от днес, 21 юни, на посетителите е забранено да влизат в аквапаркове и атракции. До изложби, конгреси, тържествени и други събития с численост над 75 души ще бъдат допускани само посетители с отрицателен PCR тест, направен не повече от 3 дни преди деня на събитието. 

Кметът на руската столица Москва Сергей Собянин съобщи пред телевизия „Русия 1“, че в града се регистрират случаи на повторно заразяване с коронавирус, включително сред имунизирани. В повечето случаи се наблюдава заразяване с новата мутация на индийския щам, каза още той, като подчерта, че т.нар. делта-вариант на вируса е по-агресивен и за предпазването от него е необходим два пъти по-силен имунитет, отколкото при „уханския“ щам, добави той. Според него е много вероятно при мнозина де се наложи реимунизация. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: