Опасната постковидна „черна плесен“ достигна и до Аржентина

Опасната постковидна „черна плесен“ достигна и до Аржентина Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.06.2021 г.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 177,1 милиона души, от които над 3,84 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ в света са се заразили над 178,2 милиона души, над 3,86 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 33,5 милиона заразени. На второ място е Индия (29,8 милиона), на трето - Бразилия (17,8 милиона), на четвърто - Франция (5,8 милиона), на пето - Турция (5,3 милиона).  
 

Протестиращи срещу бразилския президент Жаир Болсонаро излязоха на улиците в повече от двайсет града в цялата страна, след като се потвърдиха съобщенията за 500 000 бразилци, починали от коронавируса, съобщи Асошиейтед прес.

Първият случай на мукормикоза или „черна плесен“ е регистриран в Аржентина при жена, която се е възстановила от COVID-19. Това се съобщава на уебсайта на Министерството на здравеопазването на страната.

Поради нарастването на честотата на заболеваемостта от COVID-19, регионите в Русия започнаха да въвеждат задължителна ваксинация. В същото време започват да се появяват и ограничения за тези, които не са били ваксинирани:

* В Москва ще бъде възможно да се получават планови медицински грижи в болниците само след ваксинация.

* Ректорите на столичните университети препоръчаха през новата академична година да се приемат в директни часове само ваксинирани студенти.

В района на Нижни Новгород жителите на региона няма да могат да се женят без сертификат за ваксинация срещу коронавирус. Те ще трябва да носят документ за ваксинация, отрицателен тест за COVID-19 и резултат от тест за антитела.


У нас:

България вече е изцяло в зелената зона на комбинираната карта на Европа за коронавируса, става ясно от сайта на Еврокомисията reopen.europa.eu. Картата отчита брой случаи и процент позитивни тестове за последните 14 дни.

Съседна Румъния също е в зелено. Големи части от територията на Гърция, обаче, са обозначени като рискови.

С най-лоши показатели са Нидерландия, както и региони в Испания и Швеция.

Коментирайки преместването на България в зелената зона, здравният министър Стойчо Кацаров посочи:

„Това се дължи, от една страна, на хората, които вече се ваксинираха и така създават бариера пред разпространението на вируса и, от друга страна, на усилията на медиците от болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ и служителите на администрацията, пряко ангажирани в борбата с Covid-19.“

41 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие в България. Положителни са 0,48 на сто от направените 8438 теста. Починалите с COVID-19 са двама, като оздравели са отчетени 37. Общо ваксинациите за деня са 3857.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: