Над 100 хил. българи, преболедували коронавирус, не могат да получат здравен сертификат

Над 100 хил. българи, преболедували коронавирус, не могат да получат здравен сертификат Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.06.2021 г.

По света:

От 26 юни жителите на Нидерландия няма да имат нужда да носят маски, като същевременно поддържат социална дистанция, но в обществения транспорт, летищата, самолетите, училищата и други места, където е невъзможно да се поддържа разстояние от един и половина метра, носенето на маски е все още задължително. Дискотеките  в страната отварят, но ще бъде възможно да влезете в клуба само с отрицателен тест за COVID-19.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 177,1 милиона души, от които над 3,84 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 177,8 милиона души, над 3,85 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи все още са САЩ, където са открити 33,5 милиона заразени. На второ място е Индия (29,8 милиона), на трето - Бразилия (17,8 милиона), на четвърто - Франция (5,8 милиона), на пето - Турция (5,3 милиона).

Европейският съюз загуби съдебно дело с AstraZeneca за срив на доставките на ваксини. Съд в Брюксел призна, че трудностите, с които се сблъсква AstraZeneca, са оказали значително влияние върху изпълнението на договора за доставка на ваксини, и отказа глобите на Европейския съюз срещу фирмата.

Австралийското правителство промени препоръките си за ваксинации срещу COVID-19 с AstraZeneca, заяви здравният министър Грег Хънт. Сега тази ваксина се препоръчва само за граждани на възраст над 60 години.

Коронавирусът у редица пациенти може да причини усложнения и да стане хроничен. В такива случаи хората, страдащи от COVID-19, стават зависими от кислород, обясни Надежда Рудницка, експерт в здравния отдел по пулмология в Регионалната държавна администрация на Лвов.

Кметът на Москва и на още шест руски региона задължиха работодателите да ваксинират служителите си срещу коронавирус, в противен случай ще бъдат глобявани.  

У нас:

И тази събота и неделя в София работят „зелени коридори" на открито за ваксинация срещу COVID-19. Пунктове са открити и в три от големите търговски центрове в града. Инициативата за ваксинация в моловете е по предложение на техните управители, обясниха от Столичната община.

Над 100 000 са българите, които са преболедували коронавирус и не могат да имат европейски здравен сертификат. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ извън обхвата на този сертификат остават хората, които са преболедували, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, но са установили болестта с антигенен тест. Извън обхвата остават и тези хора, които имат антитела, но не са установили, че са били болни. Те дори не са били регистрирани в РЗИ. Тук има неравно третиране на различните хора, коментира омбудсманът.

Едните ще могат да пътуват, без да плащат PCR, а другите ще трябва да плащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лева в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този сертификат е да улесни хората, не да ги затрудни", каза Ковачева.

България се върна в зелената зона на ЕС по отношение на пандемията със заболеваемост от 29,66 на 100 000 за първите две седмици на юни, показват последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Страните в зелената зона трябва да отговарят на няколко критерия - под 50 нови случая на 100 000 души за 14-дневен период и под 4% позитивни тестове, или под 75 нови случая на 100 000 и под 1% позитивни тестове.

Въпреки ниската заболлеваемост, смъртността от COVID-19 у нас остава в пъти по-висока от далеч по-засегнати в момента страни - за първите две седмици на юни е 3,4 на 100 000.

За сравнение: Франция има 110,74 случая на 100 000, но 1,46 починали на 100 000, Португалия - 87,21 на 100 000 души, но 0,2 смъртност на 100 000.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: