Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на годината

Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на годината Снимка: pixabay

Има и варианти да продължи и през следващата година, заяви по БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
Има логика в тази мярка и тя е запазване на работниците и подкрепа на бизнеса, отбеляза Марияна Николова.

    
„Бизнесът в момента най-силно усети ефекта от тази мярка и подкрепата на държавата", заяви вицепремиерът.

За сектор туризъм тази мярка се трансформира в 80/20 с допълнителната помощ от 290 лв., която се дава, и това позволява да се запази заетостта в условията на тежката зима, която предстои в условията на икономическа криза и пандемия. Тенденцията е да се запази нивото на безработица. В сектор „Туризъм" за първото полугодие има 5% намаление на безработните, каза Марияна Николова.

От кризата най-пострадалите са в туризма със спад от 30,1%, транспорта - 18,2%, и 15,7% - преработвателната промишленост.

Тази година над 900 000 българи са посетили нашето Черноморие, общият брой посещения в страната е 2 700 000 българи и 1 100 000 чужденци, в Албена и Златни пясъци се е почувствал най-остро спадът от туристи от други държави.
Но ние видяхме и бум на туристи по Южното Черноморие, както и бум на СПА курортите", отбеляза Марияна Николова. По думите ѝ в тези нови обстоятелства само най-гъвкавите в бизнеса ще оцелеят, тези, които прилагат нетрадиционни практики. И отново наблегна на предпазните мерки.

 „Тази година ще има ски сезон, но трябва да се спазват конкретните указания за безопасност и стерилност"
, категорична беше Марияна Николова.

Според министъра на туризма хората търсят по-малки места за настаняване, с повече дистанция и туризмът се приспособява към това. Очаква се чуждите туристи да са предимно от балканските страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: