Каква е разликата между антителата след ваксиниране и след коронавируса

Каква е разликата между антителата след ваксиниране и след коронавируса Снимка: National Institutes of Health

И в двата случая организмът произвежда антитела, но по какво те се различават?

В организма на хората, имунизирали се с ваксина срещу COVID-19, и на преболедувалите от коронавирус се произвеждат антитела. Но има ли разлика между тези антитела и каква е тя? Отговор на този въпрос дава руският инфекционист, ваксинолог и главен лекар на медицински център „Лидер-Медицина" Евгений Тимаков.

След прекарано заболяване се образуват антитела срещу различни компоненти на вируса. Някои от тези компоненти са по-значими за агресивността на вирусната инфекция, отколкото други. Така например за коронавирусната инфекция е важен S-протеинът. И ваксината формира антитела непосредствено към определен протеин, към S-протеина, така че коронавирусът да не може да се внедри в нашия организъм.

Когато попадне в организма, вирусът произвежда антитела към всички свои компоненти, но само при условие че имунната ни система е в добро състояние. Ако организмът е отслабен и ако вирусът преодолява имунните бариери, тогава антителата се формират непълноценно - те могат да се образуват в голямо количество, но няма да бъдат „качествени".

След преболедуване добри антитела има тогава, когато човек е боледувал в среднотежка форма. При тежка форма на заболяването коронавирусът просто заобикаля имунитета, дори невинаги се образуват антитела. А при ваксиниране имунната защита се формира целенасочено - като се започне от изработването на антитела към определен антиген и се завърши с  образуването на клетъчна памет.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: