Национална програма за обучение в Плана за възстановяване и устойчивост

Национална програма за обучение в Плана за възстановяване и устойчивост Снимка: pikist.com

Социалното министерство предлага Национална програма за обучение на възрастни в дигитална платформа чрез онлайн курсове.

В Плана за възстановяване и устойчивост на България  да бъде включена Национална програма за обучение на хора над 16-годишна възраст чрез виртуална платформа за провеждане на онлайн курсове във виртуални класни стаи, предлага социалното министерство. След обсъждане с бизнеса и синдикатите, направените от тях предложения ще бъдат предоставени на работната група по разработването на плана, съобщи БНР.

Платформата ще се използва и за обучение на безработните и заетите чрез организиране на онлайн курсове, финансирани от държавния бюджет и евросредства.

От социалното министерство аргументират предложението си за национална програма за обучение на възрастни с това, че дигиталната платформа ще позволи повече хора да се възползват от възможностите за обучение.

Курсовете ще са за придобиване на професионална квалификация и на т.нар. ключови компетентности. Онлайн обучението ще се провежда чрез виртуални класни стаи, библиотеки и лаборатории за практическо обучение по професиите. Тя ще съдържа електронни учебни материали, помагала и тестове, интерактивни уроци.

Освен онлайн курсовете сред основните дейности са също повишаване на капацитета на преподаватели за създаване на дигитално учебно съдържание и работа с дигиталната платформа.

Периодът на изпълнение на проекта е 2021 - 2024 г. Виртуалната платформа ще бъде отворена за включване на обучаващи институции, които имат лицензия за провеждане на професионално обучение и на обучаващи институции, които могат да предоставят обучения по ключови компетентности и имат желание за провеждане на онлайн курсове.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: