Жените „продължават да се сблъскват с препятствия“ в технологичния сектор

Жените „продължават да се сблъскват с препятствия“ в технологичния сектор Снимка: daad-brussels.eu

Техническите фирми в Европа „губят“ таланти и разнообразие поради нежеланието си да наемат жени на всички нива на управление.

Това споделя еврокомисарят по иновации и изследвания Мария Габриел.

Изказвайки се на онлайн събитие, озаглавено „Равенство в бизнес лидерството в цифровия сектор“, в сряда (13 май) Габриел отбеляза как тази загуба също се отразява на потенциала на европейските предприятия да останат конкурентоспособни на глобалната сцена.

Жените в Европа продължават да се сблъскват с препятствия“, заяви Габриел по време на събитието, което беше домакин на технологичната търговска асоциация Digital Europe. „И Европа не губи само таланта си и разнообразието си, ръководените от жени компании са в по-добри позиции да разбират женските си клиенти, които влияят на 85% от потребителските решения в световен мащаб.“

По-конкретно Габриел отбеляза как Европа трябва да се „намеси“ в периода между средното училище и университета, където тя вярва, че много млади жени се отклоняват от пътя на придобиване на умения, които ги насочват към дигиталния сектор на Европа, и че дори и да станат част от индустрията, те се въздържат от очертаване на ясен път в кариерата.

Растежът на жените в технологичната кариера се възпира" - каза тя. - "Повече от 5% от жените над 35 години в технологичния сектор остават на младши позиции."

Габриел разкритикува идеята, че Комисията трябва да излезе с допълнителни рамки като средство за насърчаване на овластяването на жените в технологичния сектор, като вместо това трябва да предприеме по-практичен подход по въпроса. „Нека не говорим за огромни стратегии или декларации, нека открием конкретни начини как да помогнем на жените.“

По-конкретните предизвикателства, очертани в стратегията, включват прекратяване на насилието, основано на пол; елиминиране на различията между половете на пазара на труда; преодоляване на разликите в заплащането по пол; постигане на равновесие между половете в процеса на вземане на решения и в политиката.

Една конкретна област, която изпълнителната власт ще гледа да приеме, е да предложи задължителни мерки за прозрачност на плащанията до края на 2020 г.

Габриел цитира няколко инициативи, ръководени от ЕС, насочени към насърчаване на развитието на жените в технологичния сектор.

Дигиталната стратегия на изпълнителната власт, публикувана по-рано тази година, подчертава приоритета да се гарантира жените дa имат повече „възнаграждаващи кариери“ в технологичния сектор и че индустрията трябва активно и справедливо да гарантира, че жените ще могат да участват в дигиталния преход на блока.


Повече жени могат и трябва да имат възнаграждаващи кариери в областта на технологиите, а европейските технологии трябва да се възползват от женските умения и компетенции“, се казва в стратегията.

Дигиталният преход трябва да бъде честен и справедлив и да насърчава жените да участват изцяло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: