Европейският съюз премина прага от 300 милиона ваксинации срещу COVID-19

Европейският съюз премина прага от 300 милиона ваксинации срещу COVID-19 Снимка: dw.com

Актуална информация за епидемичната обстановка на 15.06.2021 г.

У нас: 

Още един мобилен Covid ваксинационен пункт ще заработи от утре (16 юни) в София. В делничните дни той ще е разположен на пл. „Александър Батенберг“, а през почивните - на Терминал 1 на Летище София. Работното му време ще е от 9 до 18 часа. Мобилният пункт е дарение от фондация „Благотворителност и милосърдие“ и е оборудван според изискванията на РЗИ, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община разкрива още два мобилни пункта за поставяне на ваксини. Те ще бъдат в големите търговски центрове – мол „Парадайс“ и мол „Сердика“. Решението е взето на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и управителите на двата търговски обекта.

Инициативата е на самите търговски центрове, които предоставят помещения, а Столичното РЗИ и Столичната община ще осигурят лекарски екипи и ваксини. По този начин „зелените коридори“, които общината отваря с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, стават общо 7. 

Мобилните пунктове ще работят в съботните и неделните дни от месец юни. До момента през „зелените коридори“ в парковете са минали около 3200 души.

Данните за България:

157 са новорегистрираните случаи на коронавирус за изминалото денонощие, положителни са 0,88% от направените 17 862 теста.

2239 души са настанени в болница към вчерашния ден, като 242 пациента тях са в интензивни отделения.

15 души са починали, а 893 са отчетени като излекувани.

Най-много са новозаразените в София-град – 43. Следват областите Благоевград (15), Пловдив и Шумен са с по 9. Без нови случаи са Ловеч и Стара Загора.

Според Националната информационна система у нас при 13 433 лица - медицински служители, е констатиран новият коронавирус, като през изминалото денонощие е регистриран един нов случай.

Поставените ваксини за изминалото денонощие са 9675. Общ брой лица със завършен ваксинационен цикъл – 704 409.

По света:

В Израел от днес отпада изискването за задължително носене на предпазни маски на закрито заради ниското ниво на заболеваемост от COVID-19. Масовата ваксинация в страната започна на 20 декември миналата година, а данните към момента сочат, че над 55% от населението e имунизирано срещу коронавирус.

Европейският съюз е преминал прага от 300 милиона ваксинации срещу COVID-19, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В пост в Туитър тя написа: „Всеки ден ние се приближаваме до нашата цел - да имаме достатъчно доставени дози за ваксинирането на 70 процента от възрастните хора в ЕС следващия месец."

Бразилският президент Жаир Болсонаро поиска вчера (14 юни) от компанията „Пфайзер“ да ускори планираната доставка на ваксини за COVID-19, съобщи източник от правителството, предаде Ройтерс.

Искането е обратен завой за Болсонаро, който миналата година игнорира оферти за ваксини от „Пфайзер“ според свидетелства на сенатската комисия, разследваща забавянето във ваксинационния процес в страната с втора най-висока смъртност в света.

Болсонаро, началникът на кабинета му и министрите на здравеопазването и външните работи са провели конферентен разговор с шефката на „Пфайзер-Бразилия“ Марта Диес и с директора на компанията за Латинска Америка Карлос Мурийо, съобщиха от президентството.

Поискано е от тях доставките, планирани за последните месеци на тази година, да бъдат изтеглени за юни, съобщи запознат източник пред Ройтерс.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: