Испански учители-мъже преподават облечени в поли

Испански учители-мъже преподават облечени в поли Снимка: twitter.com/joxepinas

По този начин педагозите се борят с половите стереотипи

Педагози и ученици от мъжки пол в Испания са започнали да носят поли в клас. По този начин те подкрепят младеж, който бил изключен заради дрехите си, и така оспорват половите стереотипи.

Акцията започва миналата есен, след като 15-годишният Микел Гомес бил изгонен от училище и принуден да посети психолог, когато решил да носи пола. Видеото на Гомес, описващо инцидента в TikTok, вече е гледано над 2 милиона пъти.

След като научава историята на тийнейджъра, учителят по математика Хосе Пиняс решил да го подкрепи и също облякъл пола на работата си

„Преди 20 години бях преследван и обиждан заради сексуалната си ориентация там, където сега преподавам... Искам да се присъединя към случая на Микел, който беше изключен и пратен на психолог защото идвал на уроците с пола“, пише през ноември 2020 г. Пиняс на страницата си в Twitter.

Впоследствие други преподаватели също решават да се включват в акцията. По-специално Мануел Ортега и Борха Велукес, които преподават във Валядолид, решиха да превърнат май 2021 г. в месец, в който ще носят поли всеки ден, пише New York Post.

Училище, което насърчава уважението, разнообразието, равното образование и толерантността. Облечете се, както искате! Присъединяваме се към инициативата", написа Велукес на страницата си в Twitter.

Освен това, като част от акцията в подкрепа на Гомес в Испания, стотици ученици и студенти започнаха да посещават своите образователни институции в поли, а група випускници от Галисия обличаха поли в подкрепа на протеста срещу дискриминацията по пол през последните шест месеца.

Благодарение на техните усилия местният Институт за средно образование се съгласи да започне курс за равенство между половете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: