Всяко десето дете в света е принудено да работи, милиони са застрашени

Всяко десето дете в света е принудено да работи, милиони са застрашени Снимка: pixabay

Детският труд нараства за първи път от двадесет години, всяко десето дете в света е принудено да работи, а милиони биха могли да бъдат принудени да работят заради пандемията от СOVID-19, предупреди ООН в четвъртък

Броят на децата, принудени да работят, се е увеличил до 160 милиона от 152 милиона през 2016 г., което е най-голямото увеличение в Африка поради нарастване на населението, кризата и бедността, съобщиха от Международната организация на труда и УНИЦЕФ.

Ние изоставаме в борбата срещу детския труд и миналата година не улесни борбата“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе в навечерието на Световния ден срещу детския труд, който се отбелязва на 12 юни.

Сега, след като навлязохме във втората година на глобално икономическо затваряне, закриване на училища, икономически смущения и съкращения в националните бюджети, семействата са принудени да вземат трудни решения“, добави тя.

ООН обяви 2021 г. за Международна година за премахване на детския труд, като подчерта, че са необходими спешни действия за постигане на целта за пълно изкореняване на детския труд до 2025 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: