Политбюро на Китайската компартия разреши на семействата да имат по три деца

Политбюро на Китайската компартия разреши на семействата да имат по три деца Снимка: pixabay

Политиката „едно семейство - две деца“ в Китай се отменя

Раждаемостта в страната с най-голямо население в света спадна рязко, което води до намаляване на броя на трудоспособните граждани и увеличаване на тежестта върху икономиката.

Китайските власти обявиха в понеделник, че съпружеските двойки вече могат да имат три деца. Според агенция Синхуа съответното решение е взето на заседание на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия.

Според властите новото разрешение ще помогне за подобряване на демографската ситуация в страната, предвид бързо застаряващото население.

Китайските власти започват да се занимават с политики за семейно планиране поради взрива на населението в средата на XX век, когато населението на Китай нараства с рекордни темпове.

Отначало държавната политика бе фокусирана върху разпространението на контрацептиви и насърчаването на късни бракове, но по-късно властите в страната започнаха политика на пряк контрол на раждаемостта.

От 1979 г. КНР започва да провежда политиката  „едно семейство - едно дете“: с някои изключения на семействата е разрешено да имат не повече от едно дете. За нарушение родителите плащаха огромни глоби.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: