Вашингтон e първият град в света, в който преброиха котките

Вашингтон e първият град в света, в който преброиха котките Снимка: (С) Румен Лозанов

Когато предните й лапи докоснат земята, мустакотото същество рязко вдига поглед и камерата щрака и заснема сцената

Става дума за котки, а мястото на заснемане не е някаква отдалечена пустиня, а столицата на Съединените щати, пише jutarnji.hr.

Снимките са направени като част от програма, наречена DC Cat Count. Това е тригодишно усилие на активисти за хуманно отношение към животните, както и на учени, за да преброят всяка котка във Вашингтон. Организаторите казват, че проучването дава адекватна оценка за размера на популацията на котките в града.

Установено е, че около 200 000 котки живеят във Вашингтон, окръг Колумбия, около половината от които са домашни. Другата част се състои от котки, които имат ограничен или никакъв достъп до външни пространства, както и бездомни котки, казва Тайлър Флокхарт, биолог, водещ на проекта.

Не мисля, че има друг див бозайник или хищник, който да живее близо до хората в такава плътност“, казва Флокхарт, имайки предвид котки в градска среда.

"Наистина е интересно, че имаме толкова много котки на толкова малко място."

Техните камери са заснели и редица други животни като катерици, миещи мечки, лисици, елени и дори рис.

В нашия град има голямо разнообразие от диви животни“, казва Флокхарт. „Често смятаме градовете за места, където живеят само хора, но там срещаме много видове диви животни – от гризачи до големи хищници.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: