Историческо споразумение днес подписва Израел във Вашингтон

Историческо споразумение днес подписва Израел във Вашингтон Снимка: pixabay.com

В ущърб на Китай и Иран.

Израел подписва днес с Обединените арабски емирства и Бахрейн споразумения за нормализиране на двустранните отношения на церемония в Белия дом, предаде Асошиейтед прес. 

Според споразуменията Израел ще спре разширяването на суверенитета си върху еврейските селища на Западния бряг на река Йордан, което е предвидено в американския план за уреждане на палестино-израелския конфликт. Делегациите от Израел и ОАЕ скоро могат да подпишат двустранни споразумения, включително за инвестиции, туризъм, сигурност, телекомуникации, технологии, енергетика, здравеопазване, култура, околна среда и взаимно установяване на посолства.

Това е първото подобно споразумение на Израел с държава от Персийския залив и едва третото с арабска държава след Египет и Йордания.

Установяването на дипломатически отношения между еврейската държава и съюзниците на САЩ в Близкия изток, включително монархиите в Персийския залив, е ключова част от стратегията на американския президент Доналд Тръмп в региона за ограничаване действията на Иран.

По мнение на БГНЕС, Китай и Иран ще загубят най-много от това споразумение за пълна нормализация на отношенията между Израел и ОАЕ, заяви Робърт О'Брайън, помощник на президента по националната сигурност на САЩ.

Сделката между ОАЕ и Израел, според О'Брайън, ще промени състоянието на нещата в Близкия изток. Икономическите и културните връзки ще достигнат фантастично ниво. Ще започнат значителни инвестиции. Това е невероятна сделка за нейните членове, каза той.

Церемонията ще се състои месец, след като на 13 август бе обявено споразумението за установяване на дипломатически отношения между Израел и останалите две страни. 



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: