Нанотехнологиите навлизат в текстилната индустрия

Нанотехнологиите навлизат в текстилната индустрия Снимка: deltagalil.com

Новите платове ще бъдат антибактериални, водоустойчиви и няма да поемат миризми

Производителят на текстил и облекла Delta Galil Industries ще пристъпи към пилотно производство на иновативни тъкани за продуктовите си линии, прилагайки нанотехнологичен процес, разработен от стартъпа Sonovia, съобщава The Times of Israel. 

Sonovia и нейният партньор в производство на машини, Brückner Textile Machinery, ще инсталират ултразвуков апликатор за финална обработка на тъкани в иновационния център на Delta в Кармиел, Израел. Текстилната компания, основана през 1975 г., произвежда мъжко и дамско бельо, чорапи, бебешки дрехи и облекла за свободното време, които изнася в цял свят. Компанията има дизайнерски студиа, центрове за развитие и производствени предприятия в 10 страни, в т.ч. и у нас, в Русе. Delta Galil Industries смятат, че ултразвуковата технология на Sonovia е иновативна опция, която ще придаде полезни свойства на техните дрехи, като същевременно ще запази високото качество на тъканите.

Същността на авангардната нанотехнология е директното вграждане в текстила на частици, съединения и молекули с желаните свойства. За момента Sonovia е разработила две приложения на метода си – антибактериално покритие, отблъскващо миризми, и спрей за водоустойчивост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: