Биотекстилът: Дрехите на бъдещето ще „надебеляват” заедно с нас

Биотекстилът: Дрехите на бъдещето ще „надебеляват” заедно с нас Снимка: pixabay

В модния сектор все повече навлиза използването на водораслите, благодарение на които ще станат възможни многобройни нововъведения. Едно от тях е т.нар. живо облекло, което ще е в състояние да се адаптира към промените в тялото ни

Представете си, че джинсите, които са ви отеснели, се разширяват сами, за да паснат на уголемените ви размери, осеяната ви с дупки тениска се регенерира за няколко дни, а панталоните на децата се удължават от само себе си, докато те растат. Звучи ли ви утопично, дори малко откачено? И все пак учените твърдят, че това е напълно възможно, пише Madame Figaro .

В последно време все повече се увеличават проучванията на изследователите върху биотекстила или „живия текстил“. Благодарение на него дрехите сами ще се променят, когато това е необходимо, и едновременно с това няма да бъдат източник на замърсяване, тъй като ще могат да се компостират.

Революцията в модната индустрия ще стане възможна благодарение на водораслите. Според редица американски и холандски изследователи те ще са в основата на производството на трайни „живи“ облекла. И не само това: здравината и еластичността им ще се окаже изключително полезна в медицината и при изследователските мисии в Космоса.

С чудодейните си свойства водораслите ще могат да заместят памука и дори полиестера, който е силно замърсяващ. Един от радетелите за въвеждането на водораслите в текстилната индустрия е Стивън Мейфийлд, професор по биологични науки в Университета в Сан Диего, който създаде биоразградими джапанки. Според него водораслите днес са това, което бяха електрическите превозни средства преди десетина години. „Беше ясно, че те представляват бъдещето на транспорта, просто трябваше да им дадем малко време", твърди той.

На същото мнение е иранско-канадската дизайнерка Роя Агиги, която с помощта на група учени от Университета на Британска Колумбия е разработила биоразградим жив текстил, способен да фотосинтезира. Резултатът е жилетка от прозрачна материя на основата на водорасли (100% естествен и биоразградим текстил), която пречиства въздуха около себе си. 

През април тази година в списание Advances Materials бе публикувано изследване на група учени за тъкан, способна да „оцелява стабилно поне три дни без хранителни вещества“. Продължителността й на живот се удължава благодарение на фотосинтезата – процес, при който растението си набавя храна чрез абсорбиране на вода и слънчева светлина, преобразувайки въглеродния диоксид в органични съединения и кислород. Така дрехата би имала капацитет да се регенерира, да копира и въпроизвежда формата на променящото се тяло и да запълва дупки върху себе си, ако такива се появят.

Остава да бъдат убедени инвеститорите да направят тези проекти достъпни за широката общественост. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: