Изложба от автопортрети - дело на робот-андроид, беше представена в Лондон

Изложба от автопортрети - дело на робот-андроид, беше представена в Лондон Снимка: David Parry / PA Wire


На изложба в Музея на дизайна в Лондон бяха представени за пръв път автопортрети, дело на андроид, наречен Ai-Da. Ai-Da е андроид художник в естествен размер, задвижван от изкуствен интелект - компютърни алгоритми, които имитират интелигентността на хората. Той може да рисува, извайва скулптури, жестикулира, мига и разговаря. Ai-Da е проектиран да изглежда и да се държи като човешка жена с женски глас. Главата и торсът ѝ са като на манекен и тя носи разнообразие от различни рокли и перуки, въпреки че чифтът открити механични ръце издават изкуствения ѝ произход. Екип от програмисти, специалисти по роботика, експерти по изкуства и психолози от Оксфордския университет и Университета в Лийдс в Англия са прекарали две години, от 2017 до 2019 г., разработвайки андроида, съобщава The Guardian. Кръстена е на Ада Лавлейс, една от първите компютърни програмисти.  

В миналото работата на Ai-Da се състоеше от абстрактни картини, базирани на сложни математически модели, а първата ѝ изложба събра над 1 милион долара, според Artnet. Но сега тя създаде, както се смята, първите автопортрети, направени от машина. Три от тях бяха представени в изложба, озаглавена „Ай-Да: портрет на робота“, която може да бъде видяна до 29 август.  
 

Photo by David Parry / PA Wire


„Тези изображения са предназначени да разтревожат", каза пред The Guardian Ейдън Мелер, собственик на галерията зад създаването на Ai-Da. „Те имат за цел да повдигнат въпроси къде отиваме. Каква е нашата човешка роля, ако толкова много неща могат да бъдат възпроизведени чрез технологии?" 

Новите автопортрети на Ai-Da са комбинация от постоянно актуализиран изкуствен интелект, вградено програмиране и усъвършенствана роботика. Очите на робота всъщност са камери, които му позволяват да „гледа“ какво рисува или извайва, и да го възпроизвежда. Ай-Да не е решила сама да създаде автопортретите, създателите ѝ са дали тези указания.  
„Не искахме представителни фотографски изображения, въпреки че бихме могли да я програмираме да ги направи. Искахме да покажем изразителността и креативността в алгоритмите", казва Мелер. Не всички обаче са убедени, че роботите са способни на истинско творчество. 

Философите твърдят, че ИИ не може да създаде истинско изкуство, защото никога няма да бъде „автономен творчески агент“, както човек със свободна воля. Вместо това той просто имитира изкуство чрез алгоритми, разработени от програмисти. Според Мелер обаче алгоритмите на Ai-Da са проектирани да отразяват определението за креативност, предложено от Маргарет Боден, професор по когнитивна наука от университета в Съсекс: „Творчеството е способността да се предлагат нови или изненадващи идеи или артефакти."  

Друг интересен факт, споделен от Мелер за работата на Ai-Da, е, че тя никога не повтаря картините си - дори да рисува един и същ образ или човек, всеки път картината ѝ е различна. Но дискусията за това доколко е изкуство автопортретът, направен от робот-андроид, продължава и не се очаква скоро да бъде постигнато съгласие по въпроса.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: